Hej!
Förra helgen var jag tillsammans med Patchwork – Vinet till vego på Stockholm Food & Wine mässan i Älvsjö. Det var superkul och jag träffade en massa roliga människor! Framförallt var det sjukt kul att träffa alla er som läser bloggen då och då som kom fram för att snacka eller för att köpa en bok.
Som ni kanske vet så har jag samarbetat med Patchwork under hela 2016, och det har varit riktigt roligt och givande! Patchwork är ett vinmärke som ägs av företaget Altia som i sin tur ägs av den finska staten, lite som Vin & Sprit gjorde i Sverige innan det såldes till Pernod Ricard. Deras tanke med Patchwork var att ta fram en serie med goda viner som passar särskilt bra att ätas tillsammans med mat, och att framförallt lyfta fram hur gott och viktigt det är att också tänka på vegetarisk mat och hur det kan paras med ett gott vin.
När de kontaktade mig i våras tyckte jag att det lät perfekt. De vill slå ett slag för att para vegetarisk mat med vin, och jag försöker ständigt utmana köttnormen och hitta nya sätt att göra det lättare både för mig själv och för andra att äta mer vegetariskt.
För mig är det självklart att äta mer grönt inte behöver innebära att man för den delen skull ger upp på allt annat trevligt och roligt i livet. Att man verkligen inte behöver ändra hela sitt liv eller sin livsstil bara för att man vill göra en positiv skillnad för sig själv, för djuren och för naturen.
Det är varför jag lägger så stor vikt vid att försöka återskapa de recept jag växte upp med, även om de klassiskt kanske setts som ”köttrecept”, och det är varför jag tycker att det är viktigt att utmana idén om den renlevande och gräsätande veganen/vegetarianen som bara äter hummus och bara dricker grönsaksjuicer. Vissa gör det och älskar det, men vissa gör det inte och det är minst lika okej!
Vem som helst kan vara vegetarian eller vegan idag, och det finns hundra olika sätt att vara det på. Och livsnjuteri är absolut en minst lika stor faktor i mitt liv och min matlagning som det är i Per Morbergs eller Leila Lindholms liv.
Därför var det så sjukt trevligt att få hänga en eftermiddag tillsammans med den helt bisarrt coola Bea Szenfeld hemma i mitt kök här för några veckor sedan och laga en svullig och smarrig vegansk och glutenfri svamppaj tillsammans. Om ni inte känner till Bea så har ni nog antagligen levt under en sten det senaste decenniet – hon är en av Sveriges absolut coolaste designers, och gjorde bland annat kläderna som modellerna bar under Eurovisioninvigningen i Malmö förra året, och har gjort kläder till både Lady Gaga och ställt ut på Kungliga Operan. Hon hade med sig sjukt mycket snygga och roliga grejer till inspelningen, som bland annat en bok om vegetarisk kosthållning från 1800talet!
Att baka glutenfritt var lite av en ny erfarenhet för mig, men det gick det med – och framförallt så gick det också att göra jävligt gott och det är ju det viktigaste!
Här är den längre filmen från när Bea var på besök. Den innehåller receptvideon på pajen mitt i!
Svamppaj med Lock, 6-8 bitar
Pajdeg
- ca 250 g glutenfri mjölmix
- 150 g vegansmör
- 3 msk vatten
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
Pajlock
- ca 250 g glutenfri mjölmix
- 150 g vegansmör
- 3 msk vatten
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
Fyllning
- 1 kg blandade färska svampar (yes, det är mycket!)
- 250 g svartkål
- 5 dl havregrädde
- 2 klyftor vitlök
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 1 gullök
- 1,5 msk mörk kinesisk soja
- 1,5 msk dijonsenap
- 1 msk svampfond
- 1 msk maizena och lite vatten eller mjölk till redning
- 2 msk vegansmör
- salt och peppar
Gör så här
Pajdeg
- Ta fram två bunkar och blanda två uppsättningar rumstempererat smör och mjölmix i varsin bunke så att smöret fördelas jämt.
- Blanda ner vattnet, sockret, saltet och vinägern och forma till en fast deg utan att knåda för mycket.
- Kavala ut lockdegen till en rund platta, ca 1 dm större diameter än pajformen, mellan två bakplåtspapper och lägg i kylskåp i ca 20 min.
- Pressa därefter ut bottendegen i en pajform med 3-4 cm höga kanter och grädda i ca 10 minuter på 200 grader. Se till så degen kommer hela vägen upp till toppen av kanterna. Stick några hål i botten med en gaffel och pressa ner en massa aluminiumfolie i formen innan du gräddar den så riskerar du inte att degen bubblar upp.
Fyllningen
- Samtidigt som pajbotten gräddas så rensar och hackar du svampen.
- Börja med att fräsa vitlök och lök i smör tills det mjuknar och fräs därefter svampen i omgångar i samma kastrull. Det tar ganska lång tid att förvälla så mycket svamp, så ha lite tålamod. Släng också i rosmarinkvistarna och salta och peppra.
- När svampen har förvällt och fått en del färg så häller du i svartkålen (som du sköljt, rensat bort den hårda stammen på och rivit i bitar) grädden, senapen och och sojan och låter koka i ca 10 minuter.
- Smaka av med mer salt och peppar (det ska vara ganska mycket smak) och red tills det är en halvtjock konsistens på stuvningen. För tjock så blir pajen stabbig och för tunn så blir den rinnig, ni fattar nog.
Gör pajen
- Sleva upp svampstuvningen i pajformen. Den ska täcka nästan hela vägen upp. Det är bra om du låter ungefär en centimeter av pajkanten sticka upp ovanför stuvningen.
- Ta den platta pajlocksdegen och lägg försiktigt över pajen med svampfyllning.
- Knip fast den i kanterna och gör ett litet mönster på toppen så ångan kan komma ut.
- Grädda 15 minuter på 200 grader, eller tills locket fått lite färg. Glutenfri deg får inte färg på samma sätt som vanlig deg, så grädda inte för länge.
- Servera med en god sallad och ett glas av Patchwork IGP Marche – ett fantastiskt smarrigt, ekologiskt och veganskt rödvin!