Quantcast
Channel: Festmat – Jävligt gott – vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott.
Viewing all 146 articles
Browse latest View live

Veganska julköttbullar

$
0
0

Hej!

Det här är ett väldigt viktigt recept i min värld! Jag vet att det kanske låter lite löjligt, men för mig har möjligheten att göra egna, hemmagjorda julköttbullar verkligen varit en sjukt viktig del i att kunna leva ett fullvärdigt liv som vegetarian.

För mig är julmat skitviktigt. Mat överlag är (obviously) en jättestor del av det, men just över julen så är en så ofantligt stor del av traditionerna knutna till vad vi äter och hur vi äter det. När jag växte upp var en av de absolut bästa grejerna jag visste med julen det överdådiga julbord som pappa alltid lagade åt oss, och som vi sedan svullade på i flera dagar efteråt. Det dignade av kött, olika röror och sallader. Pappa, norrländsk bondson som han var, snålade inte på nåt utan där var Janssons frestelse, lutfisk, dopp i grytan, brysselkål (som bara han åt av :P), revbenspjäll, prinskorv, köttbullar, rödbetssallad, tre sorters sill och massor av andra grejer. Men bäst tyckte jag alltid om köttbullarna.

img_0368

I min värld ska de perfekta julköttbullarna vara små och hårdstekta. Så man kan äta riktigt många av dem. Det hårdstekta kanske kom av att pappa alltid var tvungen att laga all den där maten i omgångar över flera dagar, och just köttbullarna alltid fick sig en uppstekning i ugnen precis innan middagen, som gjorde dem lite extra fasta och tuggiga. De var kryddade med kryddpeppar och lite dijonsenap, för att ge den där kryddiga och väldigt speciella julsmaken. Så sjukt jävla gott.

Så – att kunna fortsätta laga min egen variant av pappas julköttbullar är för mig bland det viktigaste som finns, och har verkligen gjort det möjligt för mig att äta kakan och ha den kvar.

Tillsammans med Patchwork – Vinet till vego, har jag nu också fått möjligheten att spela in en riktigt snygg liten instruktionsvideo över hur man kan gå till väga för att laga sina egna bullar. Det är väldigt enkelt, även om det kanske kräver något steg extra än vad vanliga köttbullar gör. Men det är det värt!

img_3317Det som som är tricket med att få till dessa perfekt är att hitta precis rätt mängd potatismjöl. För att vara helt säker på att du får till balansen rätt – så de inte blir för lösa, och heller inte så sega så de är äckliga att tugga på – gör så att du först har i lite mindre potatismjöl än receptet säger, teststeker en liten bit smet för att testa konsistensen och sedan ökar upp mängden mjöl med ca 1/2 msk åt gången. När du får en bulle som håller ihop fint utan att kännas seg så är du precis där du vill vara! Ett till tips är att göra precis som min pappa och laga dem dagen innan, och sedan värma på igen innan servering. Då blir de som absolut bäst!

Servera gärna dina julköttbullar som en del av julbordet, eller med ett gott potatismos, brunsås och lite lingonsylt eller äppelmos och ett glas av Patchworks IGP Marche, ett fantastiskt bra rödvin till lite mustigare mat. Tillsammans med Patchwork försöker jag slå ett slag för hur fantastiskt gott och enkelt det är att para även vegetarisk mat med vin, och även pusha för att få in fler veganska viner på marknaden!

Veganska köttbullar – ca 15-20 st

  • 300 g vegofärs (gärna Anammas)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2-2,5 msk potatismjöl
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 – 1 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk god grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 10-12 korn kryddpeppar mortlade
  • 1 msk dijonsenap
  • Mjölkfritt smör att steka i (mycket)
  • Salt och svartpeppar

img_0764

Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg.

Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.

Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs.

Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig. Teststek en köttbulle för att justera mängden potatismjöl om du upplever att de är för mjuka. De ska hålla ihop bra i pannan utan att tappa formen för mycket, men utan att bli för sega.

Handrullar bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå 5-10 minuter till på låg värme.

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till Vego

img_1266


Vegetariska Foodhacks och smakförhöjare – vegoskolan avsnitt 3

$
0
0
14257486_10154514905463420_4097438746787457698_o

Öl är VERKLIGEN en smakföröjare ;)

Hej!

En av de grejer jag verkligen nördat in på de senaste åren är hur man förhöjer och tar fram smaken så mycket som möjligt i vegetarisk mat för att kompensera för frånvaron av den extra kropp och konsistens som köttet ofta ger i många klassiska rätter.

En del rätter står självklart sig fint att göras vegetariska rakt av, eller är så klart vegetariska from scratch. Men om man vill laga sådan mat som jag gör mycket av, det vill säga vegetariska och veganska varianter på klassiska vanliga kötträtter så kan det vara en poäng med att ha lite hemliga trix och verktyg i bakfickan för att kompensera för att kött och quorn eller sojakött faktiskt verkligen inte är samma sak.

Jag brukar säga att det man måste komma ihåg när man vill göra veganska varianter på kötträtter är att du inte bara tar bort en sak från en rätt när du tar bort köttet – du tar bort fem saker!

Du tar bort tuggmotstånd, du tar bort smak, du tar bort kropp och konsistens. Du tar också bort färg och du tar så klart bort proteinet. Om du vill skapa nya kompletta rätter så måste du tänka på att ersätta allt detta, och inte bara proteinet eller smaken. Annars riskerar du att få en massa besvikna veganer som inte blir mätta och undernärda eller köttätare som skeptiskt petar i maten och grymtar om ”att sånt här kan man ju inte äta”. I det här inlägget kommer jag att gå igenom just smaken och ”kroppen” i maten, och hur du på olika sätt kan få ut det mesta av den. De övriga grejerna kommer i fler inlägg framöver!

 

Tillsammans med Expressens Mitt Kök har jag spelat in sju stycken korta videoavsnitt av ”Vegoskolan” där vi går igenom lite olika vettiga tips och trix som kan vara användbara när man lagar vegetarisk mat. Tidigare avsnitt jag skrivit om har handlat om Julbordet och om Vegokorv. Dagens handlar just om hur man förhöjer smaker i vegetarisk mat!

img_2192

Ljus Soja

Ljus soja, också kallad japansk soja, är jättebra för att ge kropp och ökad sälta till olika såser, grytor, röror och att marinera med. Den ger en lätt brungrå färg till ljusa såser, så den kanske inte passar i en ljus majonnäs om man inte vill ha en lätt färgsskiftning, å andra sidan påverkar den knappt färgen alls i en gryta.

Receptförslag:

Fejkon

Japanska tacos

Srirachaspett

Mörk Soja

Mörk soja är egentligen en helt annan sorts sås än ljus ”äkta” soja, och är därför också väldigt annorlunda och det går INTE att byta ut det ena mot det andra. Mörk soja, också kallad ”kinesisk soja” har en mycket mustigare smak, nästan lite marmiteaktig och en väldigt kraftig färg som lätt tar över en sås. Det gör att det krävs mindre av den, och att den passar bättre i mustiga rätter och rätter där du vill ge färg. Exempelvis i en ”kött”gryta, i en brunsås eller i färsbiffar.

Receptförslag:

Vegetariska köttbullar med gräddsås

Veganskt renskav

Svampsoppa

IMG_4921 (800x600)

Grönsaksfond

Jag föredrar grönsaksfond framför buljongtärningar, då det är mycket lättare att dosera och (kanske för att det ofta är lite dyrare) är mycket godare och har mindre konstigheter i sig. Här finns det en riktig djungel av olika märken och sorter av färdigfonden, så du får testa dig fram till vad du tycker är bäst. Min absoluta favorit är dock Touch of Taste’s Brynta Scharlottenlöksfond. Den finns inte överallt, men den är verkligen värd att be sin butik att ta in. Det är den enda (?) grönsaksfonden på marknaden som är lite mustigare – närmare åt kalvfondshållet än kycklingshållet. Vilket ju säger sig självt är väldigt användbart.

Annars kan du koka egen! I mitt recept på dillkött har jag lite tips på hur man kan gå till väga, och där har jag också ett gott recept på ljus fond. Om du följer det receptet, men slänger ner lite mörk soja, tomatpuré, shiitakesvamp och sedan ser till att bryna (inte bränna!) ingredienserna bra innan du tillsätter vatten, så får du egen mörk grönsaksfond!

Receptförslag:

Dillkött

Höstsoppa  med svamp och rotsaker

Ramensoppa

DSC_2982

Tomatpuré

Tomatpuré är så klart en given ingrediens i till exempel vegofärssås eller korvstroganoff, men kan också användas som en smakförstärkare. Ha i en msk eller två tomatpuré i botten av en gryta och låt den brynas lite tillsammans med löken och oljan för en mustig och djup smak som sätter både smak och färg till grytan. Ett annat bra tips är att slänga ner en msk tomatpuré i smeten till dina grönsaks eller färsbiffar för att både ge lite extra sötma, färg och smak. Inte för mycket dock, purén tar lätt över!

En annan sak som är bra att känna till är att tomatpuré smakar väldigt olika beroende på hur den tillagas. Är den rå är den syrlig och ganska stark. Tillagas den i olja så den blir genomkokt blir den mycket sötare, och om du bryner den lite så blir den direkt mycket mustigare.

Receptförslag:

Hamburgare

Boeuf Bourguignon

Korvstroganoff

img_1388Shiitakesvamp

Shiitakesvamp är faktiskt helt jävla fantastiskt. Flera av er har säkert ätit den som en huvudingrediens i olika typer av asiatiska soppor och grytor, men där den verkligen skiner (enligt mig) är som grund i olika buljonger och grytor. Köpt färdig torkad shiitake i asiatiska butiker, eller torka helt enkelt själv färsk som du köper i den vanliga matbutiken genom att låta den ligga framme ett tag på ett torrt ställe. Släng ner två stycken torkade svampar i botten av grytan och låt koka med i buljongen för ett mycket mustigare resultat!

Receptförslag:

Vietnamesisk nudelsoppa -Pho

Dillkött

Veganska pilgrimsmusslor

img_1866

Näringsjäst

Näringsjäst (eller Bjäst som det vanligaste varumärket heter) är en väldigt speciell och användbar produkt som oftast hittas på olika hälsokostsaffärer. Det är en typ av berikade jästflingor med högt näringsinnehåll och en ostig smak, som påminner lite om en mix mellan typ parmesan och kycklingbuljon (i know, låter wierd, men testa!). Funkar jättebra som smaksättare i olika veganska ostsåser eller för att smula över pasta istället för parmesan och liknande.

Receptförslag:

Vegansk Philly Cheese Steak

Vegansk risotto

Vegansk pasta carbonara

img_0154

Svart Salt

Svart salt är också ännu en av dessa ovanliga, men väldigt bra produkter som allt för få känner till. Det är ett salt med hög svavelhalt som ger en lätt äggdoftande smak till det du använder det i. Det är perfekt för att simulera äggsmak i en vegansk scrambled tofu! Hittas bland annat på Goodstore och välsorterade matbutiker eller asiatiska matbutiker.

Receptförslag

Scrambled tofu

 

Ugnsbakad vitkål med Ultuna Pepparrot

$
0
0

DSC_3007

Hej!

Nyårstiderna drar sig verkligen närmare nu! Fyra dagar kvar! Känner ni peppen?

Haha, nåja, det är ju inte Super Bowl vi snackar om, men för många (inklusive mig!) så är nyår ett tillfälle att fira lite extra och käka något lite extra lyxigt. Själv ska jag ge mig ut på restaurang (vart får ni reda på snart), så jag kommer inte att laga min egen mat i år, men det hindrar inte mig från att ge er en massa goda tips.

Det här receptet tog jag fram i somras i samarbete med Ultuna Mejeri – Sveriges första (?) och absolut bästa veganmejeri som gör riktigt smarrig färskost baserad på cashewnötter. De bad mig ta fram ett par recept som de kan använda i sin marknadsföring, vilket jag självklart gärna gjorde. Det här receptet är jag själv väldigt stolt över då det visar upp en helt ny sida av deras ost, som dessutom visade sig vara riktigt smarrig. När osten ugnsbakas så får den en ny konsistens, inte alldeles för olikt det där ströbrödstäcket som man kunde få på ugnsbakad torsk förr i tiden. Smuligt och saftigt typ. Samtidigt som syran från osten finns kvar, accompangerad av en viss sötma. Om man dessutom använder någon av deras smaksatta ostar, som jag här med pepparroten, så kommer även den smaken igen fint.

En perfekt förrätt eller lättare huvudrätt till nyårssupén!

Ugnsbakad vitkål med Ultuna Pepparrot, 2-3 portioner

  • 1 vitkålshuvud
  • 1 knippe röd knipplök
  • 1 paket ultuna pepparrot
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk olivolja
  • 1 litet knippe gräslök eller kruspersilja
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Skär kålen i 6 stycken stora kvartar, halvera löken och skär bort den gröna blasten. Lägg i en ungstorm med bakplåtspapper tillsammans med den hela ostbiten och hela, oskalade vitlöksklyftor och strö därefter över en massa svartpeppar, flingsalt och rapsolja.

DSC_3009

IMG_5115

Grädda i ugnen på 200 grader i ca 35-40 minuter så allt får rejält med färg utan att brännas. Kålen och löken ska bli hyfsat mjuka och osten få en gyllenbrun färg.

Ta ut formen ur ugnen. Pressa ut den bakade vitlöken ur skalen och vispa snabbt ihop med olivolja, vinäger, dijonsenap, fint klippt gräslök och mer salt och peppar till en dressing. Lägg upp kålen och löken på ett fat och ringla dressingen över. Lägg osten överst utan att den ramlar sönder för mycket och servera genast.

Kan serveras som en egen rätt eller som ett smarrigt tillbehör till t.ex. en bit rökt sietan eller ett par svampbiffar.

IMG_5112

Vegansk nyårsmeny – flera förslag!

$
0
0

img_0517

Hej!

Det är lite lustigt faktiskt, men vart enda år som jag har haft Jävligt Gott har en och samma dag varit den som slagit alla rekord, år efter år. Dagen innan nyårsafton. Det är helt ofelbart.

Jag kan se det framför mig. Nyårspeppen är på topp. Nu jävlar ska det festas, firas och frestas som aldrig förr och så hejsan hoppsan – kommer en vegan på middag. Panik! Vad ska vi laga? Bäst jag googlar.

Och vem finns då inte här för er om inte jag? Alltid redo, som vi sa i scoutklubben! Jag känner helt in er stress, oavsett om ni är köttätare som behöver laga till en plötsligt omvänd polare/barn/svärförälder eller om ni är die hard veganer som bara behöver lite mer inspiration. Look no further.

Snarare än att ge er en meny och ett enda recept så tänker jag följa i en god gammal tradition jag skapade redan för två år sedan i ett tidigare inlägg (som ni hittar här!), och ge er ett flertal olika smarriga menyer som ni kan välja mellan. Det förra inlägget var dock nästan uteslutande lakto ovo-vegetariskt, så jag tänker att vi istället kör helvegetariskt a.k.a veganskt den här gången! Jag har lagat betydligt mycket mer veganskt de senaste två åren så nu känns det som att det är dags att uppdatera det hela lite.

Å andra sidan, vem har sagt att ni måste följa min råd slaviskt? Plocka det ni tycker låter gott och kör, det är bara ni som vet vad ni och era gäster gillar. Efterrätter har heller aldrig riktigt varit min grej så jag ger er några förslag i slutet, och lämnar er till egen fantasi!

Men kom ihåg. På nyår ska det banne mig vara lite extra lyxigare än vanligt, så ta i från tårna!

Så, från mig till er alla: 9 menyförslag till det veganska nyåret. Tre svenska, två franska, tre italienska och en mexikansk. Och en epilog.

Meny 1: Franskt – Klassiskt

DSC_3007

För dig som vill ha det bästa.

Ugnsbakad spetskål med Ultuna pepparrot

Boeuf Bourguignon – För att servera som på bilden ovan, byt ut Anammas vegobitar mot Oumph The Cunk och släng i 250 g svartkål!

Meny 2: Svenskt – Hav möter skog

img_2354

För dig som inte vill välja.

Skagentoast – Följ receptet i länken och servera på ett vegansmörstekt bröd tillsammans med en bit knaperstekt svamp (gärna Kejsarhatt eller ostronskivling!) eller Oumph Thyme and Garlic.

Renskav – För en version utan sojakött, byt ut Oumphen mot strimlad ostronskivling som du först knapersteker med lite salt, peppar och rapsolja.

Meny 3: Franskt – Grönt

img_0269

För dig som älskar kål och fine dining.

Grönkålssallad med grönkålschips och avocadocrême

Ugnsbakad blomkål med svampsås och fetatofu – Följ receptet i länken, men byt ut sabayonnesåsen mot en gräddsås och fetaosten mot den här tofun.

Meny 4: Mexican fusion

img_2192

För dig som vill hålla det hett och spännande.

Padrones – Här har jag inget eget recept, men det är enkelt! Köp små spanska Padrones di piéntos (små gröna paprikor) och stek dem i mkt olivolja i en stekpanna. När de fått färg och mjuknat lägger du dem på papper så de får rinna av och saltar rikligt med flingsalt.

Tacos på tre sätt

Meny 5: Italienskt – Lättare

img_6917

För dig som gillar pillig och lite lättare mat med mycket smak.

Kronärtskockor med basilikasås och aioli

Italiensk pastasallad

Meny 6: Svenskt – Svamp

dsc_3397

För dig som aldrig flyttade från Norrland i hjärtat.

Svampsoppa

Pitepalt

Meny 7: Svenskt – Husmanfrossa

DSC_3083 (1)

För dig som tycker att Leif Mannerström är den bästa jurymedlemen i Sveriges Mästerkock.

Rårakor med tångrom, rödlök och havrefraiche – Här har jag inget eget recept, men det krävs heller inte. Råriv fast potatis och stek i god rapsolja med salt och peppar till små plättar, ca 1 dm i diameter. Finhacka rödlök och lägg en msk tångrom, 1 msk rödlök och 1 msk havrefraiche i små bollar på rårakan. Servera med en kvist dill och en citronskiva.

Kåldolmar – Byt ut quornfärsen mot vegansk sojafärs, till exempel Anammas.

Meny 8: Italienskt – Hösttema

DSC_2928

För dig som inte riktigt kunnat släppa taget om hösten och kolhydraterna. Gör små pizzaslicear eller minipizzor till förrätt.

Pumpapizza med salvia

Risotto med knaperstekt ostronskivling

Meny 9: Italienskt – Pasta!

img_0490

För dig som gillar tunga italienska rödvin istället för skumpa.

Bruschetta med fetatofu

Krämig Pasta med soltorkade tomater

Epilog: Efterrättsförslag

IMG_7577

Blåbärspaj – Eller vilken god smuldegspaj som helst! Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Simple is the shiet.

Lingonparfait – Eller för vegansk variant, tina veganglass något och rör ner rårörda lingon i. Låt frysa igen och voila!

Jordgubbspannacotta – Toppingen går att variera efter eget kynne! Jag använder havregrädde och gelésocker i min pannacotta.

Veganska tapas

$
0
0

img_3119

Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Själv sitter jag hemma i fåtöljen och försöker att inte studsa av överskottsenergi. Det händer så jävla mycket grejer just nu så jag nästan håller på att bli knäpp, men jag måste försöka behålla fokus så jag faktiskt lyckas leverera på allt också. Vänta bara tills jag kan berätta om allt! Ni kommer knappt tro mig om jag skulle berätta om allt jag har på gång.. Well well. Det var inte det ni kom hit för, som de sa i Killing i Manegen. Ni kom för tapas!

Jag har känt mig ganska förundrad en längre tid över att det finns så dåligt utbud av vegantapas här i Stockholm. Rimligtvis borde väl tapas vara något som lämpar sig särdeles väl för att veganiseras? Det är ju enkla små rätter med bara att fåtal ingredienser där varje råvara får stå för sig själv. Superlätt att göra goda veganvarianter (tycker jag iaf), men trots det är nästan alla tapasställen jag någonsin varit på fyllda med charkuterier, skaldjur och framförallt OST. OST OST OST. Vart man än går så är de dessa rackarns ostbitar som serveras så fort det ska handla om vegotapas. Fantasilöst tycker jag.

img_3120

Så, igår när min bror och en av hans bästa polare (förövrigt också en ruggigt cool och trevlig person!) var på besök så passade jag på att svänga ihop ett gäng veganska tapas. Bara för att jag kunde typ. Och för att jag varit väldigt sugen på att göra detta i typ flera veckor. Det kommer nog fler inlägg med ännu fler tapasförslag, men här har ni sju stycken att börja med!

Och jo – jag har ett annat inlägg med lakto-ovo vegetariska tapas som jag skrev för några år sedan. Där hittar ni recept på supersmarriga Patatas Bravas och vegoköttbullar i spansk tomatsås (byt ut ägget mot 1,5 msk potatismjöl och lite vatten). Här hittar ni recept på en veganmajonnäs som med lite vitlök i blir en supergod aioli.

Ät allt med en massa gott bröd, öl och vin efter smak och tycke. Vi drack alkoholfri öl. Viva vardagen!

img_3101

Vegansk potatisterrin, tortillastyle, 6-8 små bitar

img_3104

Ingedienser

  • 3 stora mjöliga potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl havregrädde
  • 1 msk bjäst (näringsjäst, finns på hälsokostbutiker, kan skippas men ger extra smak)
  • 4 msk kikärtsspad
  • 2 krm gurkmeja
  • olivolja (mkt)
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Börja med att skölja potatisen och skala löken och sedan skiva eller mandolinera (akta fingrarna!) potatis, gul lök och vitlök tunt.
  2. Stek i rikligt med olivolja i en stekpanna som tål ugnsvärme tills allt får rejält med färg och både potatis och lök börjat mjukna. Ca 20-30 minuter på medelvärme. Salta och peppra
  3. Blanda grädde, gurkmeja, bjäst, kikärtsspad och lite mer salt och peppar och slå över potatisen och löken i stekpannan.
  4. Stek i 5 minuter på plattan och ställ sedan in hela stekpannan 10 minuter på 200 grader i ugn tills grädden reducerats ner rejält och potatisen är helt mjuk.
  5. Nu är potatisen fortfarande för mjuk för att gå att skära. Rör istället ihop gratängen försiktigt och vänd ner den i en mindre skål med djupa kanter. Pressa ner potatisen försiktigt i skålen så det inte är någon luft kvar och låt svalna i 3-4 minuter. Vänd därefter upp skålen upp och ner på ett fat och ta bort skålen. Kikärtsspadet borde ha hunnit stelna något och hålla ihop potatiskakan på tallriken.

Veganska quesadillas, 8-12 bitar

img_3086

Ingredienser

  • 2 stycken medelstora vetetortillas
  • 1 dl riven eller hyvlad jeezly veganost
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Riv eller hyvla osten
  2. Lägg ett tjockt lager ost på ett bröd.
  3. Krydda med oregano, salt och peppar
  4. Lägg på ett till bröd som lock
  5. Stek på medelhög värme i en torr stekpanna i 1-2 minuter tills de får fin färg och du är säker på att osten har smält (smälter inte lika lätt som vanlig ost, så ge dem rejält med kärlek!)
  6. Klipp eller skär i 4-6 bitar
  7. Servera med salsa eller aioli

Vitlöks och chilifrästa champinjoner, 2-3 portioner (OBS Det här receptet funkar också jättebra med vegochorizo! Gör på samma sätt som med svampen men med skivad korv)

img_3078

Ingredienser

  • 200 g små skogschampinjoner
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm chiliflakes eller 2-3 cm färsk röd chili
  • 2-3 msk färsk hackad persilja
  • 1/2 dl god olivolja
  • salt
  • 1/2 tsk citronjuice

Gör så här

  1. Putsa och skär foten av svamparna. Om de är för stora så skär dem i halvor eller kvartar
  2. Stek på medelhög värme i en stekpanna i lite olivolja med salt och peppar
  3. När svampen börjar få färg och har vätskat ur så finhackar du vitlök och chili och har i tillsammans med lite mer olivolja
  4. Fräs i 30 sekunder till, pressa sedan över citronjuice och lägg över i en skål.
  5. Toppa med persilja, servera genast

Citronstekt ostronskivling, 2-3 portioner

img_3085

Ingredienser

  • 200 g färsk ostronskivling
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk färsk persilja
  • salt och peppar
  • 1 msk färsk citronjuice

Gör så här

  1. Dra ostronskivlingen i grova strimlor
  2. Fräs på hög värme i rapsolja, tillsammans med salt och peppar tills svampen fått fin färg
  3. Pressa över rikligt med citronjuice och stek ca 30 sekunder till tills jucien absorberats av svampen
  4. Klipp över färsk persilja och lägg upp på ett serveringsfat

Chipotlemarinerad romanesco, 2-3 portioner

img_3077

img_3116

Ingredienser

Gör så här

  1. Skölj romanescohuvudet och skär därefter buketter av halva huvudet
  2. Kasta dem med olivolja, salt och peppar och grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Ta ut halvvägs och ha på mer olivolja om de verkar torrstekas
  3. Om du gör egen tomatsås så gör du den nu enligt recept ovan!
  4. Lägg i en skål och ös över chipotlesalsan. Låt stå 5 minuter och dra innan servering.

Färskostfyllda småpaprikor med vitlök, 10 bitar

img_3084

Ingredienser

  • 10 st småpaprikor i olika färger
  • 150 g Oatly PåMackan färskost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk + 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skölj paprikorna och skär botten av dem och rensa ur kärnhusen så gott du kan
  2. Lägg dem på en ugnsplåt, blanda över 1 msk olivolja och lite salt och peppar och grädda sedan på 200 grader i ca 10-12 minuter tills de mjuknat och fått lite färg. Låt svalna tills de går att hantera med händerna.
  3. Under tiden blandar du PåMackan, pressad vitlök, hackad persilja, olivolja, salt och peppar till en röra
  4. Fyll varje paprika med ca 2-3 tsk färskostsfyllning och lägg upp på ett serveringsfat

Padrones de pimientos

img_3083

Ingredienser

Gör så här

  1. Skölj paprikorna och stick små hål i dem så de inte exploderar i pannan, men håll dem hela i övrigt
  2. Stek på medlehög värme i lite rapsolja i en stekpanna tills de får lite färg och börjar mjukna. Skinnet ska börja bli lite grått och bubbligt på sina ställen
  3. Släng över saltet och lägg upp på ett serveringsfat. Servera genast

img_3121

 

Semmelburgaren

$
0
0

Hej!

Så här i semmeltider tävlar visst alla i att hitta på nyskapande sätt att servera semlor på och banne mig om jag ska vara sämst. Jag har aldrig varit mycket för sötsaker och bakverk, så det kändes givet att om Jävligt Gott någonsin skulle göra en egen version av en semla så skulle det vara en salt en.

Jag började fundera på det här i fredags och ganska snabbt insåg jag att det närmaste en salt semla som man kommer ju givetvis borde vara en burgare. En burgare med potatismos på. Efter några minuters googlande så insåg jag att det kanske faktiskt skulle kunna funka. Det fanns andra som testat potatismosburgare, och om man bara tänkte tillräckligt kreativt och nytt så skulle det kunna funka.

Det viktigaste är dock att det är gott – oavsett hur mycket det ser ut som en semla eller ej. Och om det nu ska vara en burgarsemla så måste man förstå detta också. Det vill säga – både tydligt en burgare och tydligt en semla. Jag landade därför i en enkelt burgare, med flera små hemligheter gömda i mitten snarare än dignande över kanten som på en klassisk burgare. Det viktiga var att få till potatismoset, helthetskänslan och sen så klart smaken.

I smaken utgick jag ifrån potatismoset. Och vad passar med potatismos och en pannbiff om inte brunsås och lök? Det kändes givet. Löken istället för mandelmassan och en kantarelldoftande brunsås för att ge potatismoset extra krämighet och smak. Precis som det ska vara. En mjuk källarfranska toppad med salt och peppar fick ersätta kardemummabullen och sen var vi hemma.

Dessutom är den helt vegansk, vilket bara gör den så jävla mycket godare. Eller hur?

Så, välden. Jag ger er Semmelburgaren! Eller pannbiff med lökburgaren. Eller helt enkelt en jävligt god veganburgare. Eller en saltsemla. Vad ni ni vill kalla den. Jävligt god är den i alla fall!

Ni kan följa Jävligt Gott på Facebook och Instagram där jag postar nya recept och inspiration regelbundet. För högupplösta bilder på semmelburgaren, maila mig på kontakt@gustavjohansson.se. Receptet är skapat av mig får ej kopieras på annan blogg/tidning osv utan mitt medgivande, men dela gärna mitt inlägg! 🙂

Semmelburgare, 6 stycken

Biffen

  • 2 paket anamma färs á 325 g
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • salt och svartpeppar
  • rapsolja till stekning

Potatismoset

  • 6 st medelstora king edwardpotatisar
  • 0,5-1 dl havregrädde
  • 50 g vegansmör (gärna Flora 100 % växtbaserat)
  • en nypa riven muskot
  • 0,5-1 tsk vitlökspulver
  • salt och vitpeppar

Brunsås

  • 2 dl havregrädde
  • 0,5 dl torkade kantareller
  • 0,5 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk touch of taste brynt scarlottenlöksfond
  • 0,5 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • 1 msk rapsolja

Stekt lök

  • 3 gula lökar
  • 1 dl öl
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt och peppar

Övrigt

  • 6 st källarfranskor eller annat hamburgerbröd
  • 2 dl rårörda lingon till servering
  • 6 st hela saltgurkor till servering
  • flingsalt och nymalen svartpeppar till topping

Gör så här

Burgarna

  1. Hacka gullöken fint och fräs tills den får färg i rapsolja
  2. Tillsätt färsen, timjan, kryddpeppar, fond, soja, tomatpuré och vitlök och fräs i ca 10 minuter så att så mycket vätska som möjligt avdunstar och färsen suger åt sig alla smaker
  3. Blanda ströbröd, havregryn, potatismjöl och vatten i en bunke och låt dra i några minuter
  4. Blanda ner färsblandningen i bröd och grynmixen och blanda väl med en slev eller med händerna
  5. Smaka av med salt, peppar och ev. mer kryddor. Om mixen är för lös för att forma biffar av, tillsätt mer havregryn. Om den är för fast, späd med lite mer vatten eller rapsolja.
  6. Teststek en liten bit färs för att se om du har tillräckligt mycket potatismjöl för att det ska binda. Stek ca 5 min på medelvärme på bägge sidor. Smeten ska binda bra utan att vara seg. Börja med lite potatismjöl i smeten och öka mängden tills du är nöjd.
  7. Forma 6 st tunna biffar som har samma diameter som bröden och är ca 1 cm tjocka. Stek på medelvärme i rikligt med rapsolja tills de får rejält med färg på bägge sidor.

Potatismoset

  1. Skala och tärna potatisen
  2. Koka tills den är mjuk och slå över i ett durkslag. Låt ånga av i ca 10 minuter så att så mycket vätska som möjligt lämnar potatisen.
  3. Tillsätt grädde, smör och kryddor och mosa potatisen med en potatisstöt eller en träslev. Mixa INTE – då blir det klister! Smaka av så att potatismoset har mycket smak, men var försiktig med grädden så det inte blir för löst. Du vill ha ett fast och smakrikt potatismos.
  4. Pressa därefter potatismoset genom en sil eller ett durkslag så du det blir riktigt fint och utan hela potatisbitar.

Såsen

  1. Blötlägg svampen i ca 15 minuter i 0,5 dl hett vatten
  2. Fräs en hel vitlöksklyfta, timjan och den blötlagda (och urpressade svampen) i rapsolja i ca 3 minuter så den får färg
  3. Tillsätt grädde, fojd, soja, salt och peppar och låt därefter koka på låg värme utan lock i ca 15 minuter
  4. Sila bort svampen och vitlöken och red därefter såsen genom att blanda lite av såsen med mjöl och därefter röra ner blandningen under ständig vispning och kokning i såsen.

Löken

  1. Skiva löken i ca 5-7 mm tjocka skivor
  2. Stek i rikligt med rapsolja i ca 20-30 minuter på medelvärme så den bryns fint utan att brännas.
  3. När löken fått fin färg och är riktigt mjuk tillsätter du öl, soja, socker, salt och peppar och låter vätskan reduceras ner tills nästan allt absorberats av löken.
  4. Låt stå och dra 5 minuter innan servering

Bygg burgarsemlan

  1. Bryn brödhalvorna i rapsolja i en stekpanna så de får fin färg
  2. Lägg en riklig sked stekt lök mitt på varje bottenbröd. Om du vill ha den rätta semmeleffekten så ser du till att ingen lök sticker ut från under kanterna. Biffen kommer pressa ner löken i en liten gömma, så du behöver inte gräva ut något bröd ur botten.
  3. Lägg på biffen
  4. Fyll en spritspåse med potatismos. Gör två-tre ringar potatismos med ett grovt munstycke utmed kanterna på biffen så det bildas en liten skål med höga kanter.
  5. Fyll hålet med två msk brunsås per burgare
  6. Lägg på locket
  7. Toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar
  8. Servera med skuren saltgurka och rårörda lingon, ätes med en massa servetter i närheten! 😀

Vegansk Tapas 2 och lite update på vad som är på gång!

$
0
0

Hej vänner!

Hoppas att allt är fint med er! Januari har börjat helt jävla galet intensivt för mig. Det är svårt att riktigt ta in allting som händer och vad det kan innebära på sikt med allt som pågår runt Jävligt Gott just nu, men jag försöker göra mitt bästa för att inte tappa fokus eller bränna ut mig.

Jag ska vara helt ärlig och säga att det här med att vara egenföretagare är något av en utmaning. Det är mycket att hålla reda på, vara ensamt ansvarig för och samtidigt som det verkligen inte finns så värst mycket marginaler för någonting så här i början av en ny verksamhet. Om några år kanske det här går så totalt på räls så jag kan kosta på mig att planera 100 % långsiktigt, inte behöver oroa mig för ifall jag har pengar till lön om några månader och vet precis vad jag håller på mig. Å andra sidan (inser jag nu när jag skriver det här) så kommer jag nog aldrig helt ha koll på det – det är ju lite en del av charmen. Att det går så sjukt fort och att det händer så otroligt mycket runt omkring mig och bloggen hela tiden!

Jag försöker göra mitt bästa just nu för att se till så att de samarbeten jag har med olika företag som syns här på bloggen ska vara så bra, långsiktiga och relevanta som möjligt. Ta mitt samarbete från i somras med Oumph! och Quorn kring Jävligt God BBQ till exempel. Det tyckte åtminstone jag var ett bra exempel på hur jag både kan lyckas göra betydligt mycket större och coolare saker tillsammans med företag, samtidigt som jag ändå bara använder produkter som jag ändå skulle ha gjort, och som jag är säker på att ni läsare också tycker känns relevanta.

Men jag kollar också jättemycket på hur jag kan utveckla Jävligt Gott som idé och som företag, så att det inte bara handlar om vad jag gör på bloggen hela tiden. Ett exempel på det är ett sjukt spännande projekt som jag skrev under avtalet kring bara här förra veckan – jag ska nämligen börja erbjuda olika typer av webbkurser i vegetarisk matlagning! Jag har känt länge att jag vill dyka djupare ner i det här med utbildning kring att laga vegetarisk mat, men har också känt att jag inte hinner åka runt och träffa er alla face to face (hur  mycket jag än skulle vilja det). Ett blogginlägg kan heller inte vara huuuuur långt som helst (även om jag känner att det här inlägger verkligen pushar den gränsen!), och jag vill hitta nya sätt att kunna ge er de små tips, trix och tankar som gjort matlagning så mycket enklare och roligare för mig. Svaret hoppas jag på kommer att heta enkla, billiga och supersnygga webbkurser där jag (typ) kommer hem till er och går igenom tekniker, recept och upplägg betydligt mycket mer på djupet än jag haft möjlighet till tidigare. Vad tror ni om det? Vad skulle ni i så fall vilja att jag tog upp i min första kurs?

Fler liknande spännande projekt är på gång, så håll koll på mitt instagram eller facebookflöde så kommer ni att vara uppdaterade till max!

Men nu – till tapasen! Det här är något jag verkligen brinner för. Det är ju så sjukt gott! Och det är dessutom väldigt konstigt att det inte finns mer och bättre veganska alternativ på olika tapasrestauranger i Sverige (åtminstone inte i Stockholm där vego idag = ost på alla tapasrestauranger jag besökt).

För en dryg vecka sedan var jag på besök i Trelleborg hos Nikki och Viktor som vann min tävling i höstas där jag i samband med att jag vann Matbloggspriset Folkets val också i min tur tävlade ut en middag med mig som kock till den som kom upp med bästa motivation för varför man borde rösta vego. Nikkis motivation löd:

Den vegetariska matbloggen Jävligt gott är med och tävlar om matbloggspriset som folkets val. Det är många som tycker vegetarisk mat är god men som inte har några verktyg för att själva kunna laga växtbaserad mat. Att ha viljan men inte verktygen eller självförtroendet att laga mer vego ska inte vara ett hinder på vägen mot en mer hållbar kosthållning. Rösta på Jävligt Gott för att hjälpa till att sprida en blogg med pedagogiska och löjligt goda vegorecept till folket! (Rösta genom att klicka in på och GILLA bilden här nedan 👍🏽) Sista tävlingsdagen idag! Skynda skynda 😀

De ville käka veganskt, gärna vara med och laga maten och i övrigt så fick jag sätta menyn. Så jag bestämde mig för att vi skulle ge oss på tapas! Det är perfekt partymat, och dessutom något som lämpar sig väldigt väl att laga tillsammans flera stycken då det är så mycket som måste göras samtidigt. Med oss på äventyret fick vi dessutom Julia Tuvesson, aka @Tuvessonskan på Instagram som erbjöd sina tjänster som sous chef. Sjukt kul!

Här har ni recepten! En del av recepten som jag bjöd på skrev jag redan om för några veckor sedan i inlägget Vegan Tapas (1) som ni hittar här! Alla recept är anpassade för tapasrätter till ca 6-8 personer

Aioli, ca 3,5 dl

Ingredienser

  • 3 msk kikärtsspad
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronjuice
  • 2,5-3 dl rapsolja
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Grovhacka vitlök och blanda med citron, dijon och kikärtsspad i en hög mixerskål eller ett plastglas som du får ner en mixerstav i
  2. Mixa med en mixerstav (helst med kniv och ej visp, då du ju vill mixa sönder vitlöken också) medan du sakta häller ner rapsolja i en tunn stråle. När du märker att såsen börjar binda (efter ca 1-1,5 dl olja) så kan du hälla i oljan lite snabbare
  3. När du hällt i ca 2,5-3 dl olja borde du ha en tjock krämig mayonnaise. Smaka av med salt och vitpeppar, och ev. lite mer citron eller vitvinsvinäger. Mixa upp med lite mer olja om den blir för lös efter att du saltat. Klart!

Patatas Bravas

Ingredienser

  • 500 g fast potatis
  • 1 liter frityrolja
  • Flingsalt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj potatisen och tärna sedan i ca 2,5 x 2,5 cm stora tärningar
  2. Värm upp olja i en bred stekpanna med höga kanter (så kallad traktörpanna). Ha i en potatisbit i oljan medan den värms upp, när den fräser kraftigt är oljan tillräckligt varm. Sänk till 4/6 på spisen och fritera på den temperaturen.
  3. Fritera all potatis tills den börjar få färg. Ta upp ur oljan och lägg på ett fat. Kyl ner i frysen i ca 10-15 minuter så friteringsprocessen avstannar helt. Fritera därefter igen tills du får en vacker mörkgyllene färg på potatisen. Lägg upp på ett fat med papper så oljan får rinna av, salta och peppra. Klart!

Salsa

Ingredienser

  • 2 burkar krossade tomater
  • 1-2 röda chili
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor eller 2 små gula lökar
  • 1 burk majs (frivilligt)
  • 1,5 msk oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 dl hackad färsk bladpersilja
  • ev. 1 msk agavesirap
  • Salt
  • Olivolja

Gör så här

  1. Hacka lök, vitlök och chili fint. Kärna ur chilin om du inte vill ha den så stark. Fräs i rikligt med olivolja tills de blir mjuka.
  2. Tillsätt oregano, paprikapulver och spiskummin och låt fräsa med någon minut i oljan.
  3. Tillsätt tomater och ev. agavesirap och koka i ca 30 minuter tills smakerna gått ihop fint. Smaka av med salt, ev lite mer chilipulver och tillsätt majs och bladpersilja. Rör ihop och servera.

Spanska köttbullar med tomatsås

Ingredienser

  • 300 g sojafärs från anammas 1 kg påsar (den nya glutenfria färsen är inte lika bra, så använd inte den!)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 1 urkärnad röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond
  • ca 1 msk torkad oregano
  • ca 1 msk paprikapulver
  • ca 1 msk spiskumminpulver
  • olja till stekning
  1. Hacka gullöken, chilin och vitlöken. Stek i olja i en stekpanna tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpurén och kryddorna och låt fräsa några sekunder.
  2. Tillsätt därefter färsen och stek några minuter så den börjar ta färg. Slå soja och fond över färsen och stek tills att vätskan reducerat bort nästan helt. Salta och peppra.
  3. Under tiden blandar du ihop ströbrödet, potatismjölet och grädden i en skål. Låt dra några sekunder och blanda därefter ner den stekta färsen i blandningen. Rör om rejält så att allt blandas och inga brödklumpar finns kvar. Smaka av med ev. mer salt, peppar, chilipulver eller kryddor. Om smeten är för blöt för att kunna formas till bollar, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska kännas lätt att hantera och forma.
  4. Rulla bullar av färsen, ca 2,5 cm i diameter. Stek i rapsolja i en stekpanna på medelhög värme. Rulla pannan mycket i början så att alla sidor av bullarna får lika mycket värme. Stek ca 10 minuter tills de får en fin mörk färg.
  5. Tillsätt ca 3-4 dl av salsan från ovanstående recept i stekpannan och stek med i 2 minuter. Klart!

Chorizo med chili och vitlök

Ingredienser

  • 1 paket Astrid och Aporna eller Veggyness Chorizo, ca 300 g
  • 1 röd chili
  • 1 scharlottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl färsk hackad persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk citronjuice
  • Salt efter smak

Gör så här

  1. Skiva korven i diagonala slantar. Stek knaprigt i olivolja i en stekpanna
  2. Tillsätt finhackad scharlottenlök, vitlök och chili och fräs på medelvärme i 30 sekunder så de inte längre är råa
  3. Tillsätt olivolja, citronjuice, salt och persilja och rör om. Servera!

Friterad tofu med agavesirap

Ingredienser

  • 150 g fast tofu
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl öl
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och peppar
  • Ca 1 dl frityrolja
  • 0,5-1 dl agavesirap

Gör så här

  1. Skär tofun i ca 3-4 cm långa, 1 cm tjocka stavar. Torka av dem med papper så de är torra.
  2. Blanda ihop vetemjöl, öl, citronjuice, salt och peppar till en tjock och trögflytande frityrsmet i en djup tallrik. Häll ut pankoströbröd på ett fat.
  3. Värm upp frityrolja i en stor stekpanna med höga kanter (traktörpanna). Låt en bit bröd eller liknande ligga i frityroljan medan den värms upp. När den bubblar kraftigt så sänker du värmen till 4/6 på spisen och friterar på denna värme.
  4. Doppa varje tofustav först i frityrsmeten så den blir rejält täckt. Rulla därefter snabbt i panko och lägg genast ner i frityroljan. Upprepa tills alla tofupinnar är nere i oljan.
  5. Vänd dem då och då så de får en jämn gyllenbrun färg. Lägg upp på ett fat med papper så oljan får rinna av. Ringla över rikligt med agavesirap och servera genast!

Chilimarinerad blomkål

Ingredienser

  • 1 litet eller 1/2 stort blomkålshuvud
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt efter smak
  • olivolja

Gör så här

  1. Skär blomkålen i buketter och massera in dem med salt, chiliflakes och olivolja. Baka i ugn på ca 220 grader i 10-15 minuter tills de får fin färg och de har kvar en del tuggmotstånd i mitten.
  2. Koka undertiden upp grädde med paprikapuver, näringsjäst, oregano, salt och lite extra olivolja på spisen. Det ska bara koka i någon minut för att smakerna ska gå ihop.
  3. Ta ut blomkålen ur ugnen och lägg i en skål. Slå över gräddsåsen och låt svalna till ljummen temperatur innan servering så smakerna går ihop bra. Klart!

De här två recepten har vi lånat från Zeinas Kitchen, då de passar sjukt bra ihop med de övriga rätterna!

Quesadillas

Ingredienser

  • 12 st mellanstora tortillabröd
  • 200 g jeezly veganost
  • 1 stor röd paprika
  • 1 kruka koriander
  • oregano
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Bygg varje quesadilla genom att först hyvla ett lager ost på en tortilla, lägg på skivad paprika, några kvistar koriander, salta, peppra och strö över lite oregano. Lägg på en tortilla till som lock och upprepa sedan med en till tortilla tills alla är slut.
  2. Värm upp en torr stekpanna till 4/6 på spisen. Stek quesadillan tills den får fin färg på varje sida. Jeezly behöver lite längre tid på sig för att smälta än vanlig ickevegansk ost, så ge dem lite tid.
  3. Skär upp i 4-6 bitar vardera.

Paprika och valnötsröra (Muhammara) (se bild överst i inlägget!)

In å läs hos henne så ger vi credd och sidvisningar där de hör hemma!

Smördegschurros med kokosgrädde och chokladsås

Samma här! 

För att göra min chokladsås, blanda lika delar havregrädde, kakao och socker och koka upp i en kastrull.

För att göra kokosgrädde: Kyl ner en skål och en visp i kylen en timme innan tillagning, lika så en burk med kokosgrädde. Det är viktigt att allt är väldigt kallt när du börjar vispa! Ta det tjocka och fasta kokosfettet från en burk kokosgrädde och blanda i skålen med 2 tsk vaniljsocker. Vispa intensivt tills kokosfettet blivit fluffigt. Klart!

När Jävligt Gott tog över Restaurang Växthuset

$
0
0

Hej!

Hoppas allt är bra med er vänner! Solen lyser äntligen över Stockholm, och jag hörde småfåglarnas vårsång när jag gick med dottern till dagis i morse. Så fruktansvärt skönt! Det riktigt spritter i kroppen på mig. Det här vintermörkret är fan depressivt alltså. Det är lite konstigt att Sverige lyckats producera något lyckligare än Thåström med det här jävla vädret halva året…

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag skulle ta mig för utan alla er fantastiska läsare som stup i kvarten mailar, kommenterar och hojtar med snälla och uppmuntrande kommentarer. Det betyder sjukt mycket! Jag vet att jag typ alltid säger det, men jag menar det verkligen.

Ett tillfälle när jag fick extra mycket av den varan var förra veckan då jag var inbjuden av Anders Ramsay och gänget bakom Restaurang Växthuset för att sätta menyn för en kväll under deras #Matklubb där de lyfter fram ”personer som på olika sätt främjar det gröna köket”. Det fanns 40 platser att boka och de gick åt på typ tre sekunder. Väldigt kul att träffa alla som kom!

Jag var först ut (typ, de hade besök av en superkock från Japan tidigare i januari, men det räknas inte riktigt… eller nåt) och självklart så serverade jag en trerätters meny med vegansk husmanskost!

Emil Dahlberg, chefskock på Växthuset och Anders Ramsay som varit med och utvecklat konceptet för restaurangen.

Just nu dyker det upp fler och fler restauranger i Stockholm och i Sverige som är helt eller till stor del växtbaserade. Mattias Dahlgrens nya satsning Rutabaga är väl det som fått mest uppmärksamhet (även om det dock kommer att vara lakto-ovo), men även ovan nämda Växthuset, Agrikultur, Gro, Fotografiskas restaurang, Gastrologik och ett flertal andra ställen har veganska eller lakto-ovo vegetariska menyer. INGEN av dem serverar dock vanligt hederligt käk. Det ska bara vara fem varianter av olika typer av grönsaker och helt nya skapelser i olika utföranden. Mestadels fine dining dessutom. Sverige saknar verkligen en vanlig, hederlig, men jävligt god växtbaserad husmanskostsrestaurang med ambitioner. En kvarterskrog med stil, klassiska smaker och helt enkelt inga animalier. Hur svårt ska det vara egentligen?

Inte så svårt tyckte jag och därför tog jag fram en meny, som jag fick lite hjälp av Anders Ramsay att kvalitetssäkra och restauranganpassa för att helt enkelt testa konceptet. Går det att servera vegansk husmanskost på restaurang?

Och kortfattat blev svaret ja. Så klart det går! Av vad jag uppfattade så var alla sjukt nöjda med maten och gick hem mätta som aldrig förr. Som sig bör 🙂

Här är menyn jag serverade.

Amuse-Bouche, Jordig Rädisa med Pepparrotskräm

En liten godbit som Anders snodde ihop för att få igång hungern hos gästerna. En sjukt god kombination där rostad och mald malt (!) fick agera låtsasjord och lyfta fram rädisans lite jordigare toner, och pepparroten framhävde rädisans senapstoner. Smart och sjukt snyggt dessutom!

Förrätt, Toast Skagen med palsternacka och fänkål

Tanken var att servera en så klassisk Toast Skagen som möjligt (även om Anders som är skolad delvis i Tore Wretmans kök hävdade å det bestämdaste att en äkta Skagen inte ska innehålla mer än majonnäs, dill och citron 😉 )

Jag utgick ifrån mitt vanliga recept, som ni hittar här, men då jag gärna ville hålla menyn fri från processade köttsubstitut (lite för att platsa bättre på Restaurang Växthuset typ, och för att jag testat det tidigare i veckan och gillade det) så använde jag al dente kokt palsternacka och färsk fänkål istället för avocado och tofu. Som bas för såsen använde jag också en egenslagen kikärtsmajonnäs istället för köpemajo + iFraiche som i receptet. Receptet på det har ni här:

Ingredienser:

  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål
  2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås

Huvudrätt, Svampskav med potatismos, bräserad savoykål och rårörda lingon

Huvudrätten bygger på mitt recept på vegansk renskav som ni hittar här. Istället för ”krossad” Oumph använde vi dock strimlad och knaperstekt ostronskivling och skogschampinjon. Anders snodde ihop ett supersmarrigt potatismos på Oatlys havregrädde och Flora vegansmör. Han beskriver det själv så här som svar på en fråga på Facebook:

Ångad/kokt potatis passeras och matas med salt, sedan rörs mjölkfritt margarin ner. När massan är jämn, stadig och ‘dragit’ ihop sig så späd den med havregrädde ala @oatly #imat lite i taget till önskad konsistens. Viktig här är att inte slå på för mycket vätska på en gång. Då klarar inte stärkelsen hålla ihop allt och man får ett vattnigt okänt mos.. Salt o peppar, muskot eller annan smaksättning om man vill..

Till det serverades också rårörda lingon samt en bräserad savoykål, där finstrimlad savoykål och tunt skivade babymorötter fick stekas med rapsolja, salt och peppar tills den mjuknade. Huuuuur gott som helst!

Efterrätt, Blåbärspannkakor med chokladsås och kardemummaglass

Receptet på blåbärspannkakorna kommer i nästa nummer av tidningen Vegourmet, så det får ni hålla er lite till tåls med (lovar att lägga in det här sen). Glassen är också lite av en kluring. Det är en av Växthusets vanliga efterrättsglassar, där kardemumma vispas in i havregrädde med hjälp av en 35 000 kr dyr glassmaskin. Dvs inte riktigt något jag har recept på =/

Chokladsåsen kan jag dock bjussa på! Den är jättegod och jätteenkel:

  1. Blanda lika delar havregrädde, gott kakaopulver och socker samt en nypa salt i en kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. När den börjar koka låter du den bubbla på i typ 30 sek under omrörning. Det gör inget om du råkar få lite beläggning i botten, det gör bara att den smakar mer bakat = kladdkaka 😉 Klart!

Matklubben

En stor del av poängen med kvällen var att jag också skulle hålla en kort liten presentation av min matfilosofi och meny för gästerna. Min bror filmade det hela, så om ni är sugna på att höra lite mer om hur jag resonerar kring det här med vegansk husmanskost, vad jag ser som mitt mål med Jävligt Gott och min matlagning så får ni gärna ta och kolla på det här lilla klippet. Det kan vara lite svårt att höra vad jag säger ibland, men det borde gå hyfsat med ljudet lite uppskruvat 🙂


Vegetarisk Canneloni från VeggieUF!

$
0
0

Hej!

Jag har haft förmånen att vara UF (Ung Företagsamhet) rådgivare till ett gäng entreprenöriella tjejer här under vintern. Deras företag heter Veggie UF och deras idé är att ta fram en vegetarisk kokbok som kan hjälpa folk att komma igång med att laga vegetarisk mat. Hur kul som helst tycker jag, och därför vill jag slå ett extra litet slag för både deras kokbok och för er möjlighet att köpa den!

Så här beskriver de själva sin bok:

”Vill du också börja äta mer vego men vet inte hur du ska gå tillväga? Känner du att vego verkar krångligt eller och vill du ha en bra guide för att komma igång?

Veggieboken är en bok för dig som vill fortsätta att äta dina favoriträtter fast grönare och nyttigare! Med teman från lättlagade recept till pastarätter eller varför inte något indiskt från vår ”All around the world” sektion? Veggieboken ger dig de enkla och goda tipsen för ett bättre välmående för dig och din omgivning. Ät gott, må gott och gör gott!

Ni hittar oss, och beställer boken (159:- + frakt) på
Instagram: @Veggie_UF
Facebook: Veggie UF
Mejl: Veggieuf@gmail.com”

Så vad väntar ni på? Beställ på vettja! Det finns bara typ 100 ex kvar av den efter julrushen råkar jag veta 😉

För att ytterligare öka era incitament så har jag bett tjejerna att dela med sig av ett av sina recept ifrån boken som jag kan visa er här på bloggen. De valde ut den här smarriga veganska cannelonigratängen. Som ni kan ser så kommer alla recept både med veganska alternativ OCH med en komplett näringsuträkning! Det är ju till och med ambitiösare än vad jag själv pallar med! 😉

Canneloni, 6 pers, ca 65 min

Ingredienser (Veganska alternativ inom parentes)

Ostsås

  • 2 msk smör (Vegetabiliskt smör)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm cayennepeppar
  • 3 dl mjölk- 3% (Sojamjölk)
  • 2 dl finriven cheddarost (Vegansk ost)
  • 3 msk riven parmesanost (Vegansk parmesanost)
  • 2 dl grädde/crème fraiche (Vegansk créme fraîche)
  • Salt
  • Peppar

Fyllning

  • 1 msk smör (Vegetabiliskt smör)
  • 500 g ricottaost (Vegansk ost)
  • 2 msk riven parmesanost    (Vegansk parmesanost)
  • 400 g bladspenat
  • 2 krm muskotnöt
  • 500 g champinjoner, gärna färska
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Första steget är ostsåsen. Smält smör i en kastrull och rör ner mjöl samt cayennepeppar.
  3. Vispa ner mjölk. Var försiktig så att det inte bränner fast i botten.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner all ost. Låt svalna lite.
  5. Rör sedan ner crème fraîche/ grädde.

Fyllning

  1. Fräs spenat i ca 3 min i lite smör i en kastrull. Krydda med muskotnöt, salt och peppar. Lägg spenaten på ett separat fat, eventuellt hämta en ny stekpanna.
  2. Hacka champinjoner i småbitar och fräs i olivolja i ca 5 min.
  3. Blanda spenaten och champinjonerna. Rör ner ricotta, parmesanost och skivade soltorkade tomater. Krydda efter smak.
  4. Bred hälften av ostsåsen i en ugnssäker form.
  5. Klicka 3 msk av fyllningen längs ena kanten på en lasagneplatta, rulla ihop och lägg i formen med öppningen nedåt. Gör likadant med samtliga lasagneplattor tills fyllningen tar slut.
  6. Häll resten av ostsåsen över rullarna och toppa med parmesanost.
  7. Grädda i ugnen i ca 20 min tills ytan är gyllenbrun.
Näringsinnehåll 1 portion
  • 446 kcal
  • Protein 20 g
  • Kolhydrater 48 g
  • Fett 17 g

Vegetarisk Kofta Masala – The Jävligt Gott Way

$
0
0

Hej!

Jag är ledsen för att det händer relativt lite på bloggen för närvarande. Jag försöker verkligen lägga upp 2 inlägg i veckan, men jag märker att jag lyckas ganska dåligt med det. Saken är den att jag har så SJUUUUUUKT fullt upp med en massa olika spännande projekt just nu – men att majoriteten av dem handlar om vad som kommer att dyka upp på bloggen om ett tag, inte just nu.

Det är lite en fråga om att jag helt enkelt hamnat lite ur fas med det här professionella bloggandet. Det visade sig nämligen att det man egentligen behöver göra för att 1) få skriva precis vad man vill 2) få betalt för det och 3) dessutom affärsutveckla sin verksamhet så man får göra så mycket coola grejer som möjligt som gör att jag når ut med budskapet om enkel och jävligt god vegetarisk mat till fler, är att vara åtminstone tre, fyra månader ute i förväg med planeringen av allt man vill göra. Och i och med att jag började jobba heltid med det här för nu ca 5 månader sedan så är jag inte riktigt i fas. Jag har dock ungefär 30 apcoola grillrecept på g fram till sommaren! 😛 😉

Men, jag lagar en jävla massa mat, snackar en massa om mat och gör det bästa jag kan för att få Jävligt Gott att växa. Det ska ni inte tvivla på. Och jag gör det tack vare att alla ni konstant love bombar mig med små glada tillrop och bevis på att det jag gör funkar. Jag får åtminstone ett par gånger i veckan folk som hör av sig och berättar att jag fått dem att börja äta mer vego, och det är ärligt talat helt fantastiskt och PRECIS varför jag gör det här.

#drömjobb #räddavärlden #enmåltiditaget #greenproteinshift #ftw!

Men nu till receptet! Det här receptet har liksom legat i min ”att göra” hög väääldigt länge nu. Jag lagade det för första gången typ ett halvår innan jag startade Jävligt Gott (vilket ju är väldigt länge sen nu känns det som) och jag har alltid varit lite bitter över att jag aldrig skrev ner det. Så nu har jag försökt att återskapa det så gott det gick. Det finns hundra olika varianter på koftabollar på internet, så det har varit lite svårt att veta exakt hur och på vilket sätt de ”klassiska” ska göras, men jag får lite känslan av att det knappt finns ett sådant sätt. Det här är i alla fall väldigt gott.

Koftabollarna blir luftiga och nästan lite ”fluffiga” – inte alls som köttbullar, utan ni ska verkligen förvänta er snarare en smaksensation än en supertuggig konsistensbomb. De fräscha grönsakerna i kombination med färsk ingefära, mynta och koriander ger dock en riktig smakexplosion i munnen och tillsammans med den kokosdoftande såsen och ett gott bröd så kan du tysta vilken grönsaksskeptiskt köttälskare som helst. Det är är för mig sinnesbilden av ”något annat” som trots att det inte är en klassisk kötträtt verkligen är så sjukt jävla gott. Det är också lättare än man tror – #vågafriterahemma!

För att bevisa det har jag dessutom satt ihop en enkel liten video av mina instagram stories som jag filmade medan jag lagade det hela. Fint va? 😉

Kofta Masala – The Jävligt Gott way, 4 portioner (ca 1.5 timme)

Koftabollarna

  • 2 stora mjöliga potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer)
  • 2 msk maizena
  • 1/2 dl kikärtsmjöl, vetemjöl eller liknande
  • en handfull kvistar färsk koriander
  • ca 15 färska myntablad
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk garam masalapulver
  • salt och chiliflakes efter smak
  • 1 liter frityrolja (rapsolja går bra)

Masalasåsen

  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära (ca 2 x 2 cm stor bit)
  • 1 kort kanelstång (eller 1 tsk mald kanel)
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk gulcurry
  • 2 tsk garam masalapulver
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 0,5-1,5 tsk chilipulver beroende på önskad styrka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosgrädde
  • Salt efter smak
  • 1 näve färsk koriander
  • 2 msk riven kokos eller kokosflingor
  • jucie från 1/3 lime

Tillbehör

  • Kokt ris
  • Bröd
  • En god enkel grönsallad
  • Raita – havrefraiche blandat med limejuice, myntablad, salt och peppar

Gör så här

Koftabollarna

  1. Gör paneeren enligt anvisningar eller lägg tofun i press i ca 20 min så överflödig vätska försvinner
  2. Koka potatisen tills den är mjuk.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och riv moroten fint. Pressa potatisen i en potatispress (om du inte har en kan du riva dem också på den fina sidan på rivjärnet. Riv tofun på den fina sidan av rivjärnet. Samla allt i en bunke.
  4. Blanda ner finhackad mynta, koriander, kryddorna till koftabollarna, maizena och finriven ingefära. Blanda ihop till en jämn deg/smet – utan att pressa ihop ingredienserna för hårt – du vill gärna ha lite luft kvar i smeten.
  5. Smaka av kryddningen – du vill ha en intensivt kryddig och fräsch smak med medelhög sälta. Kom ihåg att garam masalakryddan och ingefäran blir lite mildare när den tillagas.
  6. Forma små järpar med händerna, ungefär 2 msk smet per boll. Rulla bollarna i ett fat med kikärtsmjöl så de täcks helt.
  7. Värm upp en traktörpanna (en stekpanna med höga kanter) eller en bred kastrull med ca 5 cm olja i botten. Ha en bit bröd i medan du värmer upp så du hela tiden har koll på värmen. När brödet börjar få färg och puttrar intensivt sänker du värmen till medelvarm (ca 3 eller 4 på en 6 gradig spis). Det ska ta ca 5 min för något att få fin färg, går det för snabbt så får du sänka, går det för långsamt får du höja. Blir det alldeles för varmt – ta kastrullen av plattan och lägg över ett lock. GÅ ALDRIG FRÅN SPISEN NÄR DU FRITERAR, oljan kan ta eld om den blir för varm. Men vid det laget kommer det redan ha rykt som tusan så du borde ha reagerat redan. Då är det inga problem alls! 
  8. Lägg i ca 6-7 bollar i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Låt vila på papper tills alla är friterade och såsen är klar.

Masalasåsen

  1. Börja med att skiva och fräsa lök, kanelstång och lagerblad på medelhög värme i en gryta tills löken får rejält med färg.
  2. Skala och riv ingefära och vitlök på fina sidan av ett rivjärn. Mät upp kryddorna på ett fat.
  3. Ha i tomatpuré, ingefära, vitlök, kryddor och ca 1/2 dl vatten i grytan och fräs på medelvärme i ca 1 minut så en kryddpasta bildas. Du vill inte koka kryddorna, ha bara i så mycket vatten så att de inte torrsteks. Du kan ha i mer rapsolja eller smör också om du vill ha ett lite svulligare resultat.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca 30 minuter utan lock. Tillsätt vatten löpande så det inte kokar för torrt.
  5. Tillsätt sedan kokoksmjölk och rör om. Smaka av styrkan på kryddorna och saltet och justera efter smak. Låt koka 10 minuter till
  6. Häll över såsen i en bunke och mixa slät. Lägg tillbaks i grytan, tillsätt färsk koriander och rör om. Lägg försiktigt ner koftabullarna i såsen och vänd runt dem så de täcks helt av sås. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter så bullarna blir varma utan att kokas sönder.
  7. Toppa med kokosflingor, pressad limejuice och lite mer koriander. Servera genast med bröd, ris, sallad och raita!

Vegansk nachotallrik och två stora roliga nyheter

$
0
0

Hej vänner!

Idag var en bra dag! Och jag har ett par roliga nyheter och projekt som jag äntligen kan börja avslöja lite mer om! Det ena har jag faktiskt berättat lite om tidigare, men nu är jag i full rulle med att börja förverkliga det – så varför inte börja berätta om det också?

Jag har nämligen skrivit ett avtal med ett företag som heter Coursio och vi ska börja utveckla vegetariska webbkurser tillsammans! Eller ja – de har en plattform och en massa knowhow om hur man gör webbkurser som jag ska använda mig av för att faktiskt göra dem! Vad sägs om en produkt som är minst lika inspirerande som en bok, mer lärorik (och billigare) en än fysisk matlagningskurs men betydligt mycket matigare än ett gäng blogginlägg. Skräddarsydda av moi för att lära er att bli så bra som möjligt på att laga vegetarisk mat – oavsett vad din startnivå är och vad ditt mål är. Första kursen kommer att komma ut redan i mitten/slutet av mars!

Den andra roliga nyheten är att jag precis kom tillbaks från ett möte med Tailsweep som är Bonnier Tidsskrifters Influenceragentur som jag skrev under ett nytt roligt avtal med. De ska hjälpa mig att nå ut till ännu fler med mitt budskap om enkel och jävligt god vegetarisk mat, och förhoppningsvis också tjäna tillräckligt mycket pengar på kuppen för att jag verkligen ska kunna fortsätta göra det här på heltid och se till så att Jävligt Gott kan växa och göra så mycket coola och bra saker som möjligt!

För att fira det tycker jag att vi ska käka något riktigt gott. Vad sägs om den här svulliga veganska nachoplåten? 😀 Det är dessutom supersnabbt fixat, så du hinner sno ihop det tills i kväll om du är sugen 🙂

Nachotallrik, 2-3 portioner

1 påse okryddade nachochips

Tacokryddade bönor

  • 1 burk svarta bönor
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk chilipulver (efter smak)
  • 1 msk rapsolja
  • salt (efter smak)

Ostsåsen

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

Grönsaker

  • 1 stor röd paprika
  • 2 dm gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 lime
  • 1 dl havrefraiche
  • 2-3 msk srirachasås
  • Whatever andra goda grönsaker du gillar (jag körde padrones och salladslök!)
  • 1 kruka koriander (om du gillar sånt)

Gör så här

Tacokryddade bönor

  1. Häll av spadet från bönorna
  2. Fräs finhackad vitlök i oljan på låg värme i en stekpanna, tillsätt bönorna och skaka försiktigt på pannan så de sprids jämnt utan att mosas sönder
  3. Tillsätt kryddorna och fortsätt steka på medelvärme medan du skakar regelbundet på stekpannan. Du vill knapersteka bönorna så att all vätska dunstar utan att bränna vid dem.
  4. Salta och smaka av med chilipulver.

Ostsås

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. ELLER koka cashewnötterna i 40 minuter i precis så mycket vatten så det täcker nötterna
  3. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
  4. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!

Grönsaker

  • Finhacka allt, utom lök som du skivar (om du nu föredrar det, vilket jag gör!)
  • Blanda skivad rödlök med limejuice och låt dra lite

Bygg tallriken!

  1. Bygg din nachotallrik antingen direkt på tallrikarna eller på en stor plåt som alla får äta direkt av.
  2. Börja med att lägga nachos i botten. Lägg sen på ostsås, sen grönsaker, sen havrefraiche och srirachasås. Toppa med koriander, rödlök och ev. andra goa grejer!
  3. Then munch away!

Veganska amerikanska blåbärspannkakor – och ny gästskribent i Vegourmet!

$
0
0

Hej!

Sportlovet är över oss, och i eftermiddag åker jag och familjen ner till Skåne där vi ska spendera sportlovet med min tjejs familj och alla kusinbarnen. Det ska bli sjukt nice! Vi brukar spendera stora delar av loven där nere och det är alltid perfekta tillfällen att laga en massa gött käk, både för att vi har grill runt husknuten men också för att det alltid krävs massiva insatser för att laga mat till de typ 10 vuxna och 40 tusen miljarder barn som ryms i det där huset. Jag ska ta tiden till att fota och laga en massa mat inför min kommande webbkurs om vardagsvego som kommer här i slutet av mars!

Men idag är inte vilken dag som helst, för idag är det nämligen BÅDE fettisdagen och pannkaksdagen! Jag fattar verkligen inte vems idé det var att lägga bägge dessa dagar på samma dag… Det var uppenbarligen inte en person som respekterar svensk matkultur! Två så sjukt viktiga grejer på samma dag?! Det är ju mer eller mindre som att lägga midsommar och julafton på samma dag och förvänta sig att vi ska klara av att bolla både julköttbullar och gravlax på samma gång? Vilket vi ju typ ändå gör, men whatever…

För att fira detta så tänkte jag därför att jag ju självklart bör bjuda på veganska pannkakor! Jag har redan kreerat den ultimata semlan (a.ka. Semmelburgaren)  som ni hittar här (höhö), så den inbjuder jag er att njuta till lunch, middag eller mellanmål idag!

Det här pannkaksreceptet kommer ifrån ett av mina nya roliga samarbeten – jag ska nämligen börja skriva ett återkommande uppslag i det fantastiskt coola och snygga matmagasinet Vegourmet från och med februarinumret! Det borde dyka upp i butiker idag och ni som prenumererar borde redan ha fått hem det i brevlådan.

Om ni ännu inte prenumererar kan ni just nu få en liten extra push på vägen om ni går in på vegourmet.se/prenumerera och anger koden Jävligt Gott för 15 % rabatt!

Vegourmet är mitt absoluta favoritmatmagasin. De fokuserar på att laga, visa upp och skriva om växtbaserad mat, lagad från grunden och med ett enormt skoptag med matnörderi och frosseri. Det är snygg, vegansk matlagning som ändå lyckas hålla sig uppfriskande fritt från pekpinnar och moralpredikan. Maten får tala för sig själv – precis som jag också vill ha det. Att få joina deras gäng med matkreatörer är väldigt hedrande och det ska bli sjukt kul att få bjuda på några av mina favoriträtter i de kommande numren!

Lite behind the scenesbilder!

Först ut skriver jag om den växtbaserade brunchen, ett ämne som ligger väldigt nära mitt hjärta! Vem har sagt att svullig, kaloristinn bakismat inte kan vara vegansk? Ingen! Och när kommer ett coolt och medvetet innerstadshotell att anlita mig för att ta fram framtidens brunchkoncept? Snart hoppas jag! 😉 Tills des får ni nöja er med att laga er egen växtbaserade brunch hemma i ert eget vardagsrum. Receptet på blåbärspannkakorna hittar ni här, om ni har följt min blogg uppmärksamt så vet ni att jag skrev om fejkonet och scrambled tofun i ett annan inlägg för några veckor sedan och ceasarsalladen får ni allt köpa tidningen för att läsa hur jag gjorde!

Pannkaksfrossa, här kommer jag!

Blåbärspannkakor, ca 12 st

Den perfekta söndagslyxen! Om du nästan bränner chokladsåsen lite i kastrullen så doftar den som kladdkaka.

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl havremjölk
  • 1 msk smält vegansmör eller rapsolja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 150g  frysta blåbär
  • Vegansmör eller rapsolja till stekning

Chokladsås:

  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Tina blåbären på ett fat.
  2. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Rör i kikärtsspad, havremjölk och matfett, vispa till en slät smet. Låt svälla i 10 min.
  4. Rör försiktigt ner 1/2 av blåbären i smeten utan att få med det tinade spadet, eller för en annan version som inte färgar smeten lika mycket – klicka ner 1 tsk blåbär på varje pannkaka direkt i pannan innan du vänder dem.
  5. Häll ner ca 2-3 msk smet per pannkaka i en varm och smord stekpanna. Stek i ca 1-2 min på varje sida. Stek i omgångar tills de är klara.
  6. I en liten kastrull, blanda havregrädde, socker, kakao och salt och värm upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i 1 minut och häll sedan över chokladsåsen i en liten skål.
  7. Servera pannkakorna med extra blåbär, chokladsås och ev. lite florsocker.

Veganska pannkakor

$
0
0

Hej vänner!

Idag är en bra dag. Fåglarna sjunger, solen skiner och jag lyssnar på peppig disneyarenapop i lurarna (har ni sett Viana? Om inte, gör det /Mr Aldrig För Gammal För Disney) och njuter lite extra av allt möjligt.

Idag fyller jag 30 och jag måste verkligen säga att även om livet inte varit rätt igenom enkelt så har jag det ändå jävligt bra. Jag går in i medelåldern way ahead med barn, bil och bostadsrätt sedan länge avklarade. En stor familj som mår bra och hälsan i behåll (trots hypokondriska nojjor att fäktas med). Det är fett viktigt att vara tacksam för det man har. Det är lätt att fastna i stress, krav och små misslyckanden och känna sig låg och sliten. Även jävligt stora saker kan komma och klubba en bakifrån när man minst anar dem och få livet att se väldigt mörkt och jobbigt ut. 2016 var ett sånt år. Ett år med otroligt höga toppar och djupa dalar och mycket press (framförallt från mig själv ska jag erkänna, men inte bara) att prestera och räcka till samtidigt som jag inte alltid orkade och verkligheten hände i extrem HD runt omkring en. Då är det lätt att glömma bort allt man ändå faktiskt har.

2017 har börjat fint. Mycket fint. Och mycket är tack vare er bästa läsare. Jag vet att jag säger det hela tiden, men jag är fett tacksam över allt ni ger mig och alla glada tillrop. Ni gör det så lätt för mig! Även om jag inte kan kontrollera allt som händer så kan jag kontrollera vad jag själv tänker och hur jag reagerar på det som händer, och jag har bestämt mig för att göra mitt bästa för att varje dag försöka fortsätta vara tacksam för det jag har.

Och jag tänkte börja med att tacka er genom att bjuda på det här fantastiskt smarriga veganska pannkaksrecept jag fixade fram i helgen!

Jag har ett enda recept sittandes uppskrivet på en lapp på kylskåpet hemma. Det är receptet på pappas pannkakor. När jag växte upp kunde jag inte få nog av dem. Jag tror att mitt rekord ligger på 14 st under en sittning. Det är typ 1,5 liter pannkakssmet :S Pappa brukade alltid ha lite extra mjöl och lite mindre ägg i sina, vilket gav dem en lite fastare och mindre äggig yta. Stek dem i löjligt mycket smör och ät med minimalt med pålägg (helst inget alls!) och du är i himlen. Iaf enligt mig.

Så nu när jag försöker skära ner på äggen har det här verkligen varit ett problem. Vad ska hända med mina pannkisar? Men in kom kikärtsspadet, och det är helt sjukt alltså. Aquafaba indeed. Det är nästan bara att byta ut rätt av mot ägg. Helt crazy. Jag gjorde amerikanska pannkakor på dem här för några veckor sedan, men nu har även de svenska – klassiska, kommit för att stanna.

Jag har gjort två små förändringar i det här receptet mot orginalreceptet på ägg och mjölk utöver att byta ut äggen och mjölken. Dels hade jag i lite kikärtsmjöl, då jag hade lite hemma. Jag vet ärligt talat inte om det gör någon skillnad, jag tror inte det. Så har ni inget, kör bara vetemjöl (och nej – jag gör inte glutenfria pannkakor, det får ni leta efter i någon annan blogg, men köp för guds skull så bra ekologiskt mjöl ni kan – det gör stor skillnad!). Och sen behöver pannkakorna vila lite längre efter stekning än vanliga, då jag tyckte att de var lite mjukare än vanliga precis i början. Men efter 5-10 mins vila var de perfekta.

Veganska pannkakor, ca 12-15 st i en 28 ø cm stekpanna

  • Kikärsspad från 1 st 400 g tetra (ca 1 dl, jag använde zetas ekologiska som alltid funkar perfekt)
  • 5 dl vetemjöl (eller 4 dl vete + 1 dl kikärtsmjöl för lite gulare färg och högre proteinhalt)
  • 8 dl havremjölk (jag använde oatlys ekologiska)
  • Ca 1 tsk salt
  • Mjölkfritt smör att steka i (jag föredrar Floras växtbaserade)

Gör så här

  1. Mät upp mjölet och salt i en bunke och blanda
  2. Klipp upp ett litet hörn på kikärtstetran, eller öppna locket på burken så att spadet kommer ut, men kikärtorna stannar kvar. Häll i allt spad i mjölet
  3. Tillsätt 2 dl havremjölk och vispa ihop med mjöl och spad så att du får en tjock smet. Vispa hårt tills alla klumpar är borta och du har en homogen smet
  4. Tillsätt 2 dl mjölk i taget och vispa ut så du är säker på att du får bort alla klumpar tills alla 8 dl är i.
  5. Låt smeten vila 30 minuter i rumsvärme innan du börjar steka (viktigt för bra konsistens!)
  6. Värm upp en normalstor stekpanna (ca 28 cm ø) till hög värme. Jag brukar börja på 5/6 på min elspis och sedan gå ner till 4/6 när den är riktigt varm.
  7. Klicka i en så stor klick smör som ditt samvete tillåter i pannan och låt fräsa tills det tystnar. Häll ner ca 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.
  8. Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten helt har stelnat och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och återupprepa punkt 7-8 tills smeten är slut!

Jag vet inte riktigt vad jag tänkte med den här dekorationen… Jisses >< 😛

Om du mot all förmodan skulle vilja göra en enkel och smarrig pannkakstårta (<3!) av den fantastiska hög med pannkisar du slängt ihop så rekommenderar jag att du testar att göra så här:

Pannkakstårta, 8-10 bitar

  • 1 sats pannkakor Från detta recept eller med mina amerikanska pannkakor, det funkar lika fint det!
  • 1 paket frysta ekologiska blåbär
  • 1 paket frysta ekologiska hallon
  • 1 dl socker
  • 1 paket oatlys vaniljkräm (eller alpro vispbar sojagrädde + några droppar färsk citronsaft)

Gör så här

  1. Stek pannkakorna. Ät inte upp dem (jag vet – det är svårt!)
  2. Tina hallon och blåbär på varsin tallrik med 1/2 dl socker vardera
  3. Om du använder grädde, vispa den hårt och länge med några skvätt citronjuice (det hjälper för att få den extra fast – secret tip)
  4. Om du använder vaniljkräm, klipp ett litet hål i kanten på tetran så den går att spritsa
  5. Mosa de tinade bären grovt på respektive tallrik.
  6. Varva pannkakorna med 1 lager blåbär, 1 lager hallon och 1 lager vaniljkräm/tunt lager grädde) tills pannkakorna tar slut
  7. Toppa pannkakstårtan med grädde eller vaniljkräm – eller varför inte med en massa mer blåbär/och eller chokladsås?! (se detta recept för såsen)
  8. Låt stå 1 timme i kylskåp innan servering

Tårta gjord på dubbel sats amerikanska pannkakor som stektes med ca 25 cm ø och fylldes med hallonsylt, toppad med blåbär.

Jävligt Gott skapar årets Earth Hour Meny

$
0
0

Hej!

Jag blev väldigt hedrad och glad när Världsnaturfonden hörde av sig för någon månad sedan och frågade om jag var intresserad av att komponera årets så kallade ”Earth Hour meny” inför Earth Hour den 25 mars i år. Självklart ställde jag gärna upp på det!

Earth Hour är som ni säkert känner till en kampanj och ett internationellt event arrangerat av Världsnaturfonden WWF då människor runt hela världen släcker ner sina lampor under en timme (mellan 20.30-21.30 i Sverige) för att uppmärksamma klimathoten och påminna varandra och samhället i stort om att vi genom våra val kan gör väldigt mycket för att påverka miljön och minska den belastning vi privatpersoner, och vi som samhälle orsakar naturen. Själva handlingen i sig – att släcka ner lamporna en timme – och den faktiska mätbara skillnad det gör är inte poängen utan symboliken. Att visa att vi kan påverka utvecklingen genom våra val och beteenden.

Det är ju verkligen något jag tror på och som jag genom min vegetariska matlagning jobbar hårt för att få upp folks ögon för. Framförallt kanske dock genom att visa hur enkelt och jävligt gott det faktiskt kan vara att välja ett mer hållbart alternativ på tallriken. Att då tillsammans med Världsnaturfonden få göra gemensam sak i att sprida det budskapet känns superviktigt och fantastiskt!

Jag har satt ihop en trerättersmeny med några av mina godaste rätter (tycker jag!) som jag hoppas kan inspirera även köttätare att välja en lite hållbarare meny på kvällen den 25:e, och kanske inspireras att testa lite mer vegomat på sikt.

Här är menyn, hoppas att den ska smaka! 🙂

Grillad savoykål med kapris och citron – förrätt

Ingredienser (3-6 personer)

  • 1 stort savoykålshuvud, ca 1,2 kilo
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk kapris
  • juice från 1/2 citron
  • 1 tsk honung eller agavesirap
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 knippe gräslök
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt och svartpeppar
  • 400 g fast tofu eller fetaost

Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser förutom kålen och tofun/fetaosten till en dressing.
  2. Skölj kålhuvudet och skär det sedan i sex stycken klyftor, där vardera klyfta hålls ihop av stammen. Varje person kommer att serveras 1-2 klyftor beroende på hunger.
  3. Tänd grillen med mellanmycket briketter och förbered för indirekt grillning. Alternativt förvärm ugnen till 220 grader.
  4. Börja med att ge kålklyftorna ganska mkt färg på alla sidor över den direkta glöden, och för därefter över dem till den indirekta sidan och låt dem bli varma hela vägen igenom, ca 15 minuter till. Om kålen ska grillas i ugnen tar det ca 10 min.
  5. Om du vill så kan du även grilla fetaosten eller tofun. Om du grillar tofu, så pressa först ut vätskan ur tofun genom att lägga den i press inlindad i papper en halvtimme. Låt den därefter ligga och dra i marinaden ett tag. Grilla därefter tofun eller fetaosten på hög värme ett kort tag så den får färg. Du kan lägga fetaosten på folie om den ramlar genom gallret för lätt, men då får du å andra sidan sämre färg.

Servera rätten med smulad fetaost/tofu och genom att ösa marinaden över den grillade kålen och låt dra någon minut.

Earth bourguignon – varmrätt

Ingredienser (8-10 personer)

  • ca 900 g vegetariskt/veganskt köttsubstitut (t ex Anamma Vegobitar eller Oumph)
  • 5 dl rödvin (eller matlagningsvin)
  • 7 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond (helst brynt schalottenlöksfond)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 4 msk tomatpuré
  • 3,5 msk vetemjöl
  • ca 15 små steklökar
  • 2 stora morötter
  • 500 g medelstora skogschampinioner
  • 5 lagerblad
  • 1 tsk råsocker
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar
  • Frivilligt: 2 vitlöksklyftor
  • Frivilligt: 150 g rökt tofu
  • Salt och Svartpeppar efter smak
  • Rapsolja att steka i

Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.

Gör så här:

  1. Börja med att bryna köttsubstitutet (och om du vill, även den rökta tofun) i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta.
  2. Tillsätt mjöl,  timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl.
  3. Tillsätt direkt därefter salt, peppar, (kryddpeppar), rödvin, socker, soja, vatten och fond.
  4. Låt därefter koka under lock i 1,5 timme.
  5. Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna.
  6. När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.
  7. Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.
  8. Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.
  9. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera!

Jättegott med en stor säsongsanpassad sallad och alla sorters potatis, gärna något som kan ta upp såsen.

Blåbärspannkakor med chokladsås – efterrätt

Ingredienser (ca 12 st)

Pannkakor:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl havremjölk
  • 1 msk smält vegansmör eller rapsolja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 150g  frysta blåbär
  • Vegansmör eller rapsolja till stekning

Chokladsås:

  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1 nypa salt

Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.

Gör så här:

  1. Pannkakorna: Tina blåbären på ett fat.
  2. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Rör i kikärtsspad, havremjölk och matfett, vispa till en slät smet.
  4. Låt svälla i 10 min.
  5. Rör försiktigt ner 1/2 av blåbären i smeten.
  6. Häll ner ca 2-3 msk smet per pannkaka i en varm och smord stekpanna.
  7. Stek i ca 1-2 min på varje sida. Stek i omgångar tills de är klara.
  8. Chokladsåsen: I en liten kastrull, blanda havregrädde, socker, kakao och salt och värm upp under omrörning.
  9. Låt koka på medelvärme i 1 minut och häll sedan över chokladsåsen i en liten skål.

Servera pannkakorna med extra blåbär, chokladsås och eventuellt lite florsocker.

 

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås

$
0
0

Hej!

Hoppas allt är fint med er. Idag är det söndag och solen skiner, så jag borde egentligen typ vara ute och ta en promenad snarare än att skriva det här blogginlägget…  Men jag känner att jag måste försöka skärpa mig lite och bli bättre på att publicera inlägg här på bloggen, så jag ska istället försöka hålla mig hyfsat kortfattad så jag kanska hinner med både inlägg och promenad…

Det här receptet har jag gått och funderat på ganska länge, och gjort några versioner hemma tidigare som av lite olika anledningar aldrig hittat sin väg ut på bloggen. Men, när jag fick med mig typ ett kilo ruccola och ungefär lika mycket mozzarella hem efter ett event jag höll i här för ett tag sedan så tänkte jag att det väl var dags att göra slag i saken. Synd att låta all den där goda maten gå till spillo!

Så, jag höftade lite utifrån ett gammalt recept på den italienska rätten melanzane alla parmigana, dvs augbergine med parmesanost, som jag hittade för några år sedan och fick ihop detta. Jag filmade dessutom hela förloppet genom mitt Instagram Stories flöde på instagram där jag då och då försöker hålla er uppdaterade på vad jag gör.

Om ni inte följer mig på instagram så får ni gärna ta och titta in där förresten! Jag är väldigt aktiv och håller er dagligen uppdaterade med inspiration och små glimtar från vad jag gör om dagarna. 🙂 Det vill säga, det händer betydligt mycket mer där än här! 😉

Här hittar ni filmen, och nedanför det kommer sedan receptet!

Auberginegratäng med mozzarella, ruccola och tomatsås, 6-8 personer

  • 4 små eller 3 stora auberginer
  • 5 paket mozzarella +a 125 g
  • 200 g ruccola
  • 250 g valfri pastasort, torkad
  • Rikligt med olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
  • 2 kvistar färsk citrontimjan eller vanlig timjan, eller 2 tsk torkad
  • 4 lagerblad
  • Citronskal från 1/2 citron
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 kruka basilika
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att koka tomatsåsen
    1. Hacka lök och vitlök fint och fräs mjukt i olivolja
    2. Tillsätt tomatpuré, färsk rosmarin, lagerblad, och timjan och låt fräsa några minuter
    3. Ha i krossade tomater, citronskal, chiliflakes, salt och peppar och låt koka upp
    4. Koka i ca 1 h utan lock. Späd med lite mer vatten vid behov
    5. Smaka av! Du vill ha en smakrik och ganska intensiv tomatsås som klarar av att möta mozzarellan och pastan
  2. Medan tomatsåsen kokar fixar du auberginen:
    1. Sätt ugnen på 200 g grilleffekt
    2. Skiva auberginen i ca 7-8 mm tjocka skivor på längden
    3. Salta skivorna och låt stå 15 minuter så den beska vätskan dras ur
    4. Torka bort vätskan och det överflödiga saltet
    5. Ringla över rikligt med olivolja och peppra
    6. Grilla i ugn ca 5-7 minuter per sida tills de får fin färg och blir mjuka utan att bli mosiga
  3. Bygg Gratängen:
    1. Varva tomatsås, aubergineskivor, ruccola, grovriven mozzarella, färska basilikablad och ett par nävar pasta i lager tills alls sås är slut.
    2. Toppa grataängen med de sista skivorna aubergine, mozzarella och ett par rejäla drag med svartpepparkvarnen
  4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills pastan har kokats al dente och gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad!


Veganskt påskbord

$
0
0

 

Hej!

Nu nalkas påsken på nytt och precis som vid alla andra högtider ökar behovet av bra tips och förslag till vad man ska servera alla de veganer och vegetarianer som också vill ta del av festligheterna, eller hur man helt enkelt bara varierar upp sitt eget påskbord och gör det lite grönare än vanligt. För kom ihåg att det är verkligen långt ifrån bara vi som väljer att äta vego på heltid som kan och får äta lite grönare alternativ ibland! Varje litet steg i rätt riktning gör stor skillnad och spelar stor roll 🙂

Påsken är ju en högtid då det verkligen frossas i ägg, och även om ägg ju onekligen är ett sjukt näringsriktigt livsmedel och hyfsat klimatvänligt om man jämför med andra sorters kött och mejeriprodukter så finns det fortfarande en poäng i att variera upp sig även på äggfronten – oavsett om man är vegan eller inte. Visste ni att det under påskaftonen konsumeras ca 6 miljoner ägg i timmen?!  Jag tänker inte ge mig in i någon sorts predikan här, det får andra göra, men jag har ändå ansträngt mig lite extra här för att ta fram alternativ även till äggen på påskbordet. Både i den ständigt närvarande majonnäsen och till egna favoriter på påskbordet – ägghalvorna!

En annan stor grej på påskbordet brukar ju vara lammsteken. Precis som med äggen började lammen finnas i överflöd på våren och efter fastan så skulle man fira. Och precis som med äggen finns det också helt fantastiskt smarriga alternativ att käka till denna klassiska rätt. Jag brukar göra en svamp och nötstek, eller nutroast som det kallas i Storbittanien där denna rätt är betydligt mycket vanligare än i Sverige än så länge. Den påminner lite om en köttfärslimpa, med kryddad med rikligt med rosmarin och vitlök med en mustig ton av svamp och ett crunch från nötter som är fantastiskt gott till den första färskpotatisen eller till en potatisgratäng. Jag serverar min nötstek med en gräddsås på timjan och svartvinbärsgelé för att verkligen skapa den där stek å såskänslan som jag minns från när jag var yngre.

Hoppas det smakar och kan ge lite inspiration! Vilka rätter brukar ni mer ha med på ert påskbord, och hur gör ni dem grönare? Och jo förresten, sjukt kul att Aftonbladet också fått upp ögonen för det här med det vegetariska påskbordet. De hjälper till att sprida vegoevangeliet till påsken genom att låta mig publicera ett gäng av dessa recept hos dem också. Kul va! 🙂

Svamp och nötstek med vitlök och rosmarin, 10 portioner, 1 h 45 min

Ingedienser:

  • 1 kilo skogschampinjoner
  • 200 g naturella valnötter
  • 1 dl bladpersilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • kikärtsspadet från 1 tetra kikärtor
  • 3 msk potatismjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 3 kvistar färsk eller 1,5 msk torkad rosmarin
  • Rapsolja att steka i
  • Salt och svartpeppar

Ingredienser gräddsås:

  • 3 dl havregrädde
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 hela torkade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk svampfond
  • salt och peppar
  • 1 tsk maizena
  • 1 msk rapsolja

Gör så här:

  1. Hacka svampen, löken och vitlöken. Stek allt tills det får rejält med färg i omgångar i rapsolja (jag använde två stekpannor). Salta och peppra löpande och krydda med rosmarin.
  2. När du har stekt allt, mixa hälften av svamphacket i en bunke med en mixerstav så att du får en blandad konsistens.
  3. Hacka nötterna och persiljan fint och blanda därefter ner dem i svampröran.
  4. Avsluta med att röra potatismjöl, kikärtsspad och havregryn samt salta och peppra lite extra.
  5. Häll ner smeten i en ugnsfast avlång form täckt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka i mitten, om den inte är jättefuktig så är steken klar. Låt vila några minuter innan du serverar.

Gräddsås:

  1. Hacka lök och vitlök, fräs på låg värme i rapsolja tills mjukt
  2. Tillsätt övriga ingredienser förutom maizena och låt koka i 10 minuter
  3. Sila av löken och vitlöken och smaka av såsen med salt och peppar
  4. Red av såsen med 1 tsk maizena utblandad med 1 msk vatten.

Vegansk majonnäs, 3 dl, 15 minuter

Ingredienser:

  • 3 msk kikärtsspad
  • 3 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål
  2. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig mayonnaise.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills du får en riktigt tjock och krämig sås

Toast skagen, 10 små portioner, 30 minuter

Ingredienser Skagenröra:

  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 3 msk tångcaviar, blandade färger
  • ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl hackad färsk dill
  • 1 liten rödlök
  • 1 fänkål
  • 150 g palsternacka
  • salt och svartpeppar
  • Olivolja

Ingredienser övrigt:

  • 1 limpa levainbröd
  • Vegosmör eller olivolja att steka i
  • 4 msk röd eller svart tångrom
  • Några dillkvistar
  • Olivolja
  • 1 citron
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka palsternackan  i ca 7×7 mm stora tärningar. Koka den al dente.
  2. Finhacka rödlöken och fänkålen.
  3. Blanda ihop alla ingredienser förutom olivoljan.
  4. Smaka av med citronjuice tills du är nöjd. Servera med ett gott bröd, några extra droppar olivolja och en liten kvist färsk dill. Röran kan med fördel stå och dra till sig några timmar i kylskåp innan servering.
  5. Skiva levainbröd och stek i rikligt med smör eller olivolja tills de får fin färg
  6. Bygg toasten genom att lägga en generös klick skagenröra på brödet, toppa med tångrom, dill och en klyfta citron. Ringla över lite olivolja och nymald svartpeppar

Avocadohalvor med tångrom och vegansk majonnäs, 6 st, 15 minuter

Ingredienser:

  • 3 st mogna avocados
  • ½ rödlök
  • ½ dl vegansk majonnäs
  • 3 msk tångrom
  • ½ citron
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär avokadorna i halvor och plocka ut dem ur skalet med en sked
  2. Ringla ner majonnäs i hålet efter kärnan på varje avocadohalva
  3. Toppa majonnäsen med tångrom, lite rödlök, några droppar citron och olivolja
  4. Mal över svartpeppar och flingsalt
  5. Servera genast!

Auberginesill på två sätt

Senapssill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar

Ingredienser Senapssill

  • ½ stor aubergine
  • ½ rödlök

Lagen:

  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,75 dl socker
  • 3 grovt krossade kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor

Senapssåsen:

  • 1 dl rapsolja
  • 3 msk skånsk senap
  • 2 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också!)
  • 1 dl hackad dill
  • vitpeppar
  • salt

Gör så här:

  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
  6. Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  7. Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen.
  8. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål.
  9. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
  10. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
  11. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen från löken och auberginen.
  12. Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Citronsill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar

Ingredienser citronsill:

  • ½ stor aubergine
  • ½ rödlök

Lagen:

  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,75 dl socker
  • 3 grovt krossade enbärn
  • 1 lagerblad
  • En näve färsk citrontimjan
  • Skal från 1 ekologisk citron

Gör så här:

  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
  6. Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  7. Klar att servera!

Pizza med svartkål, blomkål och senapsmajonnäs

$
0
0

Hej!

Som ni kanske vet har jag ett uppslag i tidningen Vegourmet i varje nummer den här våren och idag kom aprilnumret ut till alla prenumeranter och ut i butik. Jag har bidragit med tre recept på goda veganska pizzor och en enkel och god pizzadeg. Veganska pizzor kan tyckas vara lite klurigt att få till. Osten är ju en så sjukt stor del av en pizza och vegansk ost är så fruktansvärt jävla dåligt för det mesta.

Jag kommer runt det lilla problemet genom att helt enkelt skippa osten och byta ut den mot olika typer av krämer, såser och puréer istället. Tänk lite som en kebab eller oxfiléspizza – det är ju egentligen kebabsåsen eller bearnaisen som är grejen, och precis så kan man göra med andra pizzor också! Här har jag tidigare gjort en supergod pizza med pumpapuré och marinerad tofu till exempel. Krämigheten och såsigheten går att få till sjukt bra även med andra grejer än ost, och det är ju ändå smaken som räknas!

Om ni vill ha alla mina tre pizzarecept så får ni går och köpa tidningen, men här delar jag med mig av min favorit, en enkel, lite ovanlig men helt stört god pizza med svartkålschips, blomkålspuré (istället för osten då!) och senapsmajonnäs (också den istället för ost – meeer sååååås!). Inspirationen till smakkombinationen kommer ifrån den japanska tacos jag gjorde tillsammans med Ta Fram Det Bästa i höstas som ni hittar här.

Pizzadeg, 8 pizzor

  • 900 g – ca 13-15 dl Vetemjöl Special
  • Mer mjöl till utbakning
  • 650 ml ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk socker
  • 15 g (1+1/4 paket) torrjäst

Gör så här

  1. Mät upp 900 g mjöl i en bunke. Tillsätt saltet till mjölet.
  2. Blanda ner jästen och sockret i det ljumna vattnet i en tillbringare och häll därefter ner vattnet under omrörning i mjölet och blanda till en jämn deg.
  3. Den ska inte vara torr, men inte heller för svårhanterlig. Tillsätt mer mjöl tills du kan knåda den enkelt för hand.
  4. Knåda i ca 10 minuter så att du aktiverar glutentrådarna och får en smidig deg.
  5. Plasta över degen, eller lägg en fuktig kökshandduk över den och låt den jäsa till ca dubbel storlek i 60 minuter.
  6. Dela pizzadegen i 8 bollar och låt dem jäsa under plast i ca 60 minuter till i rumsvärme, eller över natten i kylskåp för att bakas dagen efter.
  7. Sätt in en pizzasten eller plåt i den kalla ugnen och sätt på ugnen på full fräs, 275 grader.
  8. Kavla ut pizzadegen och bygg pizzan med valfri topping
  9. Grädda pizzorna, en i taget i 5-8 minuter på den varma stenen/plåten tills kanterna får fin färg.

Pizza med blomkål, svartkål och senapsmajonnäs, 4 st

Svartkålschips:

  • 250 g svartkål (i bitar utan stam)
  • 1.5 msk rapsolja
  • 1 msk citronjuice
  • 1 tsk ljus soja

Majonnäsen:

  • 3 msk kikärtsspad (från en burk kikärtor)
  • 2 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök (grovhackad)
  • 0.5 msk colemans senapspulver
  • 2 tsk citronjuice

Blomkålspurén:

  • 1/2 stort blomkålshuvud (i småbitar)
  • 2 msk ljus soja
  • 1 dl havregrädde
  • 1.5 msk rapsolja

Toppings:

  • 1 paket krasse
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja till pensling av kanten och ringlig över

Gör så här:

  1. Häll upp 3 msk kikärtsspad i en skål. Blanda ner citronjuice och senapspulver och mixa därefter ner rapsolja sakta i en tunn stråle tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar samt mer senapspulver till önskad styrka
  2. Fräs blomkålen i en kastrull med rapsolja tills den börjar mjukna och får lite färg. Slå i havregrädde och låt koka tills blomkålen blir mjuk. Mixa med en mixerstav och smaka av med soja, salt och peppar tills du får en smakrik puré.
  3. Skölj svartkålen. Massera in citronjuice, rapsolja, soja, salt och peppar i bladen tills de blir mjuka och får en intensivt mörkgrön färg.
  4. Knåda ut pizzadegen och bre på ett 3-4 mm tjockt lager blomkålspuré i botten. Ringla över olivolja och grädda pizzan tills nästan klar. Lägg på kålen de sista 2 minuterna i ugnen.
  5. Ta ut pizzan, pensla kanterna med olivolja, ringa över majonnäs, klipp över lite krasse och strö över lite nymalen svartpeppar

Vegansk nachotallrik och två stora roliga nyheter

Veganska amerikanska blåbärspannkakor – och ny gästskribent i Vegourmet!

$
0
0
Hej! Sportlovet är över oss, och i eftermiddag åker jag och familjen ner till Skåne där vi ska spendera sportlovet med min tjejs familj och alla kusinbarnen. Det ska bli sjukt nice! Vi brukar spendera stora delar av loven där nere och det är alltid perfekta tillfällen att laga en massa gött käk, både för […]

Veganska pannkakor

$
0
0
Hej vänner! Idag är en bra dag. Fåglarna sjunger, solen skiner och jag lyssnar på peppig disneyarenapop i lurarna (har ni sett Viana? Om inte, gör det /Mr Aldrig För Gammal För Disney) och njuter lite extra av allt möjligt. Idag fyller jag 30 och jag måste verkligen säga att även om livet inte varit […]
Viewing all 146 articles
Browse latest View live